Piatra-Neamț și PiataPublica.ro, un concept pilot devenit realitate

0
piatapublica.ro

Joi, 13 august, la o cafenea din municipiul Piatra-Neamț a avut loc o întâlnire nonformală la inițiativa fondatorilor conceptului și aplicației Public Square – Piața Publică, întâlnire la care au fost invitați toți cetățenii care doresc să dea dovadă de implicare civică în comunitatea din care fac parte.
Câteva din temele de discuție propuse au fost:
Cum ar fi dacă ai putea să te implici în tot ceea ce mișcă orașul tău? Cum ar fi dacă gândurile tale ar găsi ecou și în alți oameni? Ce-ar fi dacă acei oameni sunt chiar vecinii tăi? Ce-ar fi dacă împreună ați discuta și ați pune în aplicare rezultatul discuțiilor? Cum ar fi dacă bariera la nivel de comunicare dintre cetățeni și autoritățile locale ar fi îndepărtată? Ce-ar fi dacă ți-ai putea spune oful, dacă ai primi răspuns și chiar rezolvare? Cum ar fi dacă instituțiile locale ar considera opinia ta indispensabilă? Ce-ar fi dacă ai avea un cuvânt de spus în proiectele propuse pentru orașul tău?
Cum ar fi dacă ai iniția evenimente în comunitatea ta? Ce-ar fi dacă ai putea dărui sau pune la dispoziție vecinilor tăi servicii și bunuri dispensabile? Cum ar fi dacă ai căuta un instalator/zugrav/bonă/bucătăreasă în apropiere și l-ai afla de-ndată?”.
Inițiativa lăudabilă din foarte multe puncte de vedere nu a reușit, însă, să adune foarte multe persoane implicate în construirea unei comunități puternice care să aducă schimbări pozitive în mediul în care locuiesc sau își desfășoară activitatea. Cu toate acestea, persoanele prezente au oferit feed-back fondatorilor cu privire la fiabilitatea aplicației și și-au asumat implicarea în viitor a unei colaborări pe plan local în vederea îmbunătățirii platformei piatapublica.ro.
Pentru realizarea unui proces de comunicare cât mai eficient a Primăriei municipiului Piatra-Neamț cu cetățenii, este necesar ca informaţia să ajungă la un număr cât mai mare de cetăţeni, într-un timp cât mai scurt. Mediul de comunicare virtual este spațiul unde cetățenii, prin intermediul unei platforme interactive, pot comunica direct cu instituția. Folosind canale de comunicare precum telefonul mobil, tableta, sau prin intermediul rețelelor de socializare ca facebook ori twitter cetățenii pot comunica în timp real cu instituția. Pentru o comunicare cât mai eficientă, prin intermediul acestor canale, Primăria municipiului Piatra Neamț s-a înscris pe platforma informatică PiataPublica.ro.
Piața Publică (www.piatapublica.ro) este versiunea românească a suitei de aplicații web și mobile Public Square care îți permite să te conectezi la toate persoanele, instituțiile și știrile importante pentru comunitatea ta.
atentPiatra-Neamț este orașul pilot din România în care aplicația a devenit activă contra unei sume de 4788 de euro plus TVA pe an din bugetul local. Proiectul în sine a atins un buget de 150.000 euro și se estimează că la finalizarea acestuia suma va depăși valoarea de 400.000 euro. Public Square este finanțată de un grup de firme din Belgia. Există discuții cu privire la implementarea acestei aplicații și la nivelul primăriilor din Roznov și Târgu Neamț.
În Piața Publică stai la curent cu toate aspectele legate de viața comunității tale. Este un loc unde afli știrile importante pentru orașul sau comuna ta. Unde primești atenționări legate de furnizarea utilităților. Unde ești înștiințat de organizarea unor evenimente locale. Tot aici ți se poate cere părerea legată de diverse aspecte ce țin de viața comunității. Poți de asemenea să transmiți la rândul tău atenționări vecinilor sau autorităților publice locale. Poți cere ajutorul acestora sau, pur și simplu, poți schimba idei cu ei. Nu în ultimul rând, poți publica un anunț pentru un bun sau serviciu cu un simplu click.
Înregistrarea în aplicație se realizează în baza unei adrese de email și a adresei de domiciliu a utilizatorului. Momentan aplicația pe mobil este disponibilă doar pe dispozitivele iOS.
Piața Publică este o platformă pe care cea mai mare parte a conținutului este furnizat de membri și de autorități publice și companii de utilități.
Pentru detalii, vizualizații înregistrarea conferinței de presă de la lansarea aplicației în municipiul Piatra-Neamț.

Post-ul Piatra-Neamț și PiataPublica.ro, un concept pilot devenit realitate apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate