(VIDEO) Investiții majore în infrastructura de apă-canal în Neamț: Ședință de lucru cu primarii din zecile de localități care beneficiază de finanțarea POIM

0

Vineri, 22 septembrie, la invitația Apaserv, primarii din Neamț au participat la sediul Consiliului Județean la prezentarea proiectului POIM, cu o finanțare de 311 milioane de euro pentru investiții majore în infrastructura de apă și apă uzată din județ.  Întâlnirea a avut loc la o săptămână după ce, pe 15 septembrie a.c., a fost semnat contractul de finanțare pentru „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamț în perioada 2014-2020”, între MINISTERUL INVESTIȚIILOR ȘI PROIECTELOR EUROPENE și APASERV SA NEAMȚ.

Investițiile ce se vor realiza prin acest proiect vor fi împărțite în două etape de finanțare.

Prima etapă de finanțare se va finaliza la 31.12.2023, având o valoare de investiție de 15,8 milioane de euro, fără TVA. În această etapă se va executa un procent de 5,08% din totalul investiției, iar lucrările se vor desfășura pe teritoriul UAT-urilor Gârcina, Dumbrava Roșie, Girov și Alexandru cel Bun.

Investițiile pentru etapa a doua de finanțare se vor finaliza la 31.12.2026, având o valoare de 295,3 milioane de euro, fără TVA.

„Am obținut finanțarea într-un moment greu, cu eforturi pe toate palierele de decizie și, după această perioadă intensă, iată-ne aici, la un capăt de drum și la un nou început de drum care vine, la fel, cu multe provocări. Vorbim de implementarea propriu-zisă a acestui proiect. (…) Acest proiect va absorbi cea mai mare sumă alocată în județul Neamț din fonduri nerambursabile în sectorul de apă și apă uzată. Este un moment, pot să spun, istoric pentru ce înseamnă dezvoltarea companiei județene și dezvoltarea infrastructurii de calitate în comunele pe care le reprezentați dumneavoastră.”, este mesajul adresat de directorul Vlad Angheluță primarilor prezenți la ședința de lucru.

La întâlnirea organizată de Vlad Angheluță, directorul Apaserv, au participat majoritatea primarilor celor 42 de localități care beneficiază de invesții prin POIM, inclusiv Daniel Vasilică Harpa, primarul de Târgu Neamț și președintele PSD Neamț, dar și conducerea CJ Neamț (președintele Ion Asaftei și vicepreședintele Adrian Păduraru), și deputatul Ciprian Șerban – liderul grupului PSD din Camera Deputaților.

Președintele CJ Neamț, Ion Asaftei, a punctat faptul că, în ciuda criticilor virulente formulate la adresa sa, a CJ Neamț și a Companiei Județene Apa Serv, proiectul POIM va fi implementat, fiind o investiție fără precedent în infrastructura de apă și apă uzată la nivelul județului Neamț.

Daniel Harpa, președintele PSD Neamț și primarul orașului Târgu Neamț, a punctat reușita actualei conduceri Apaserv și implicarea social-democraților de la nivel central în semnarea acestui contract de finanțare deosebit de important pentru județul nostru:

„Este un proiect destul de mare și de greu. Cred că acum ați înțeles de ce noi, primarii, am cerut demisia fostului director de la Apaserv. Acesta a fost motivul: întârzierea POIM. În ultimele 3 luni, Vlad Angheluță nu a făcut altceva decât București-Piatra-Neamț și invers, a stat aproape de repezentanții MIPE, de cei care au răspuns de proiectul nostru și trebuie să apreciez faptul că, pe lângă partea tehnică ce a ținut de Apaserv și CJ Neamț, un rol important l-a avut premierul României, Marcel Ciolacu, care s-a implicat direct în rezolvarea acestui proiect.(…) Aici trebuie să mulțumesc public și liderului de grup PSD în Camera Deputaților, Ciprian Șerban, care fiind în București alături de guvernanți s-a implicat deosebit de mult în grăbirea documentației și semnarea proiectului.”

În cadrul ședinței de lucru s-a prezentat pe larg sinteza investițiilor care vor fi implementate în județul Neamț. Materialul complet de prezentare a proiectului POIM pentru infrastructura de apă și apă uzată din Neamț poate fi citit AICI – CLICK.

În cadrul acestui contract de finanțare se vor realiza lucrări de infrastructură de alimentare cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate în următoarele Unități Administrativ Teritoriale din județul Neamț: Consiliul Județean Neamț, municipiile Piatra Neamt și Roman, orașele Târgu-Neamț, Roznov  și Bicaz, comunele Agapia, Alexandru cel Bun, Bira, Bodești, Brusturi, Bârgăuani, Bălțătești, Costișa, Dobreni, Dochia, Dragomirești, Dumbrava Roșie, Girov, Grumăzești, Gârcina, Horia, Mărgineni, Piatra Șoimului, Pipirig, Podoleni, Pângărați, Păstrăveni, Rediu, Români, Ruginoasa, Răucești, Războieni, Săbăoani, Săvinești, Tarcău, Tașca, Țibucani, Tupilați, Tămășeni, Urecheni, Ștefan cel Mare și Zănești.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate