Tu îți cunoști drepturile fundamentale? Articolul 29 din Constituția României – Libertatea Conștiinței
Art. 29 – Libertatea conştiinţei
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
(3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.
(4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.
(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.
(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.
Articolul 29 din Constituția României aduce în prim-plan un principiu esențial al democrației moderne – libertatea conștiinței. Acest articol subliniază importanța și necesitatea respectării libertății de gândire, a opiniilor și a credințelor religioase, precum și interzicerea constrângerii individuale în adoptarea unor opinii sau credințe contrare convingerilor personale.
Constituția României garantează fiecărui individ dreptul de a-și exprima liber gândurile și opiniile, precum și libertatea de a-și manifesta credințele religioase. Aceste drepturi fundamentale nu pot fi limitate sau restrânse în niciun fel, subliniind importanța valorilor democratice și a libertății individuale în societatea noastră.
Libertatea conștiinței este protejată și trebuie să se manifeste în spirit de toleranță și respect reciproc. Fiecare persoană are dreptul de a-și alege propriile convingeri și să practice religia dorită în conformitate cu propria sa libertate și responsabilitate.
De asemenea, articolul 29 subliniază autonomia cultelor religioase și dreptul acestora de a se organiza conform propriilor statute, respectând în același timp legislația în vigoare. Interzicerea oricăror forme de învrăjbire religioasă în relațiile dintre culte subliniază necesitatea unei conviețuiri pașnice și respectuoase între diferitele comunități religioase din țara noastră.
Cultele religioase sunt autonome față de stat și beneficiază de sprijinul acestuia în diferite aspecte, inclusiv asistența religioasă în instituții precum armata, spitalele, penitenciarele, azilele și orfelinatele. Aceste drepturi și sprijinul oferite de stat reprezintă un cadru adecvat pentru manifestarea liberă a conștiinței și a credinței religioase.
Articolul 29 mai subliniază și dreptul părinților sau tutorilor de a asigura educația copiilor minori în conformitate cu propriile lor convingeri. Acest aspect evidențiază respectul pentru diversitatea culturală și religioasă a societății românești, asigurându-se că fiecare familie are dreptul de a-și crește copiii conform valorilor și credințelor proprii.
Astfel, Articolul 29 din Constituția României reprezintă un pilon fundamental al democrației și diversității în țara noastră. Respectarea și protejarea libertății de conștiință sunt principii esențiale pentru o societate modernă și tolerantă, în care fiecare individ are dreptul de a-și exprima și trăi propria sa identitate culturală și religioasă.
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt