Sfinţii Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul şi Aitala diaconul

0
534_p17b16qu3n4flafk14bm1a7ccr2a

Sfinţii Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul şi Aitala diaconul au trăit şi au pătimit pe vremea lui Sapor, regele perşilor, şi a lui Constantin cel Mare, împăratul romanilor. Sfântul Achepsima, episcop la Anita, era în vârstă de optzeci de ani, când a fost prins de păgâni, fiind adus spre cercetare înaintea lui Andrahoshar, marele sfetnic al regelui Persiei.

Achepsima a fost arestat în timpul prigonei împotriva creştinilor din timpul domniei lui Sapor si aruncat în temnita, unde a pătimit vreme de trei ani. Dupa torturi bestiale el a fost decapitat. Moartea sa i-a fost descoperită in chip minunat de un copil, care, potrivit Traditiei a intrat în casa acestuia si l-a sărutat pe cap spunându-i: „Fericit este acest cinstit cap, căci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va încununa!”

Iosif şi Aitala pentru ca au avut curajul să mărturisească credinţa în Hristos au fost îngropaţi în pământ până la mijloc, iar torţionarii i-au silit pe creştini să îi bată cu pietre. Prin lucrarea lui Dumnezeu, noaptea, trupul lui Iosif s-a făcut nevăzut, iar peste trupul lui Aitala a răsărit un arbore de mir cu ale cărui frunze şi ramuri oamenii primeau vindecare de orice boala erau cuprinşi. Acest arbore a rodit vreme de cinci ani, până când păgânii l-au tăiat din rădăcină.

Tot în aceasta zi, facem pomenirea sfinţirii bisericii Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe din Lida, aşezarea sfintelor lui moaşte în biserică. Mărturisitorul Lui Hristos, Gheorghe, a trăit pe vremea păgânului Diocleţian, fiind după tată capadocian, iar după mamă palestinian. Şi dobândind el creştere aleasă şi rădăcină sfântă având, s-a făcut prea viteaz şi prea strălucit în războaie.

Post-ul Sfinţii Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul şi Aitala diaconul apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate