Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru şi Cuart

0
97581_rodionteostirictolimp

Toţi aceşti Sfinti sunt în ceata celor 70 de Apostoli ai Domnului. Din viata lor închinată răspândirii cuvântului lui Dumnezeu puţine ştiri s-au păstrat în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie.
Despre Sfinții Olimp si Rodion se ştie că au urmat pe Sfântului Apostol Pavel, la Roma, unde, fiind prinși pe vremea împăratului Nero, din porunca acestuia, li s-au tăiat capetele (Rom. 16,11;15).
Sfântul Sosipatru se află pomenit şi el de Sfântul Pavel în Epistola lui către romani (16,21), iar tradiţia ne spune că a fost episcop Bisericii din Iconia, unde s-a săvârşit în pace.
Sfântul Erast, este şi el pomenit în aceeaşi Epistolă către romani a marelui Pavel (16,23). Acesta a fost mai întâi iconom al Bisericii din Ierusalim, iar apoi episcop al Paneadei, de unde cu pace s-a dus către Domnul.
Tot astăzi este pomenit și Sfântul Apostol Cuart. El a fost episcop al Beirutului si s-a ostenit pentru răspândirea dreptei credințe. Deci, pe multi păgîni botezîndu-i, a adormit în Domnul (Rom.16,23).
Cât despre Sfântul Tertiu, el este acela care a scris Epistola marelui Pavel către romani si a fost al doilea episcop în Iconia, după Sfântul Sosipatru (Rom.16,22).

Sfântului Mucenic Orest
Acest Sfânt a locuit în cetatea Tiana, din tara Capadochiei, doctor cu mestesugul. Marturisind pe Hristos, a fost prins de dregătorul Maximin, pe vremea împaratului lui Diocletian (286-305) si fiindcă a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos Dumnezeu, a fost bătut cu toiege atăt de rau, încât iau sfărâmat trupul. Atunci Mucenicul, căutând în sus a zis: „Dumnezeule, fă cu mine semn spre bine, ca să vadă cei ce mă urăsc şi să se ruşineze. Zicand acestea, a suflat asupra idolilor care erau în capişte şi îndată toţi au căzut şi s-au risipit ca praful. Apoi, Sfântul a strigat către ighemon, zicându-i: „Unde este tăria zeilor tăi, pentru ce nu şi-au ajutat lor?” Si îndată au fugit toţi afară din capişte, fiind cuprinşi de frică; şi a ieşit şi mucenicul. Dupa aceea, toată capiştea s-a cutremurat şi a căzut.
Este ţinut în temniţă şapte zile fără mâncare şi băutură, coastele îi vor fi arse cu fierul, i se vor bate 20 de cuie în călcâie şi va fi legat de un cal sălbatic ca să fie târât. În aceste chinuri îşi va da duhul Sfântul Orest.

Post-ul Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru şi Cuart apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate