Sfântul Nicolae – tradiţii, obiceiuri, superstiţii

0
a

Sfântul Nicolae, sărbătorit în ziua de 6 decembrie, este unul dintre cei mai populari sfinţi din ţara noastră. El este iubit şi aşteptat cu nerăbdare de toţi oamenii, dar mai ales de copii.

Sfântul Nicolae, sau Moş Nicolae, cum îl ştiu mai toti copiii, s-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astăzi. Este ales să conducă eparhia din Mira Lichiei. Primeşte această demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia. Sfântul Nicolae este cunoscut mai ales pentru binefacerile sale. Tradiţia de a ne face daruri unii altora, de a bucura pe copii în noaptea de Sfântul Nicolae se păstrează încă din secolul IV.

Moș Nicolae este așteptat cu nerăbdare de către copii, care în seara de ajun îşi curăță şi îşi pregătesc ghetuțele, pentru ca moșul Nicolae să le poată umple cu daruri. Există însă și posibilitatea ca moșul să nu fie întotdeauna darnic, dacă copii nu au fost cuminți în decursul anului acesta le poate aduce chiar o nuielușă.

În unele zone ale ţării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casa crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor inflori până când anul se sfârseste, anul care vine va fi unul foarte roditor şi plin de satisfacţii.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi aleg gazda în casa căreia repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou vor avea loc.

În popor se crede ca de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moşul iţi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar daca nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Conform traditiilor româneşti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec şi protejează soldaţii pe timp de război.

Conform traditiei populare, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, muritorii de rând, se spune că pret de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

De-a lungul timpului numele Nicolae a devenit unul foarte răspândit. El este format din cuvintele greceşti: nike – victorie, biruinţă si laos – popor, şi are înţelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate