PSD Neamț dă șah la PNL Neamț

0

Într-o mutare care era de anticipat, PSD-ul s-a poziționat contra tăierii de fonduri Bisericii anunțată de Guvernul tehnocrat. Mutarea s-a făcut la Neamț printr-un comunicat de presă al deputatului PSD Ionel Arsene care critică decizia Guvernului.
Apropierea ”reciproc avantajoasă” dintre social democrați și BOR este cunoscută cum de asemenea în cazul de față PSD-ul poate fi suspectat de oportunism, dar problema este alta. Vor recunoaște PNL-iștii nemțeni că unul dintre principalele scopuri ale liberalismului este ”statul laic” adică îndepărtarea din punct de vedere financiar și administrativ de biserică?
Poziția în care se află acum PNL-ul nemțean este una clară de șah și trebuie să mute.
Dacă mută în sensul în care să fie și ei contra tăierilor de fonduri, și-au dat foc la valiză pentru că ar contrazice principiile de bază ale liberalismului și ar dezamăgi tot electoratul tânăr de dreapta care e oripilat de bogățiile în care se lăfăie unii preoți și Biserica în general.
Dacă mută în sensul în care să fie alături de guvern și să fie de acord cu reducerea de fonduri, își ridică preoții din Neamț în cap.
Deci, oricum ar da-o, PNL-iștii nemțeni trebuie să sacrifice ceva ca să iasă din șah. Trebuie să supere ori electoratul laic ori pe cel ortodox-practicant.
În mod normal, dacă au ”ouă”, PNL-iștii nemțeni ar trebui să le pună pe masă și să susțină măsurile de laicizare a statului prin diminuarea fondurilor către Biserică. Oricum, se știe că electoratul bisericos este în special de stânga, deci pierderile nu ar fi atât electorale cât de imagine. O astfel de atitudine de dreapta ar putea aduce un câștig electoral pe zona de urban, dar ar însemna totodată o pierdere pe zona rurală și desigur ar da ”stuchit la furcă” PSD-iștilor.
Există desigur și varianta în care PNL-ul să nu se poziționeze în nici-un fel, dar aceasta este varianta în care oportunismul social democrat ar avea cel mai mult de câștigat.

Iosub Robert

PS: Personal salut decizia Guvernului și în paralel ma consider un bun creștin care respectă Biserica dar nu pe toți slujitorii ei și mai ales bogăția in care se scaldă unii preoți pe banii amărâților.
Statul laic este un concept primordial intr-o democrație sănătoasă și aștept cu interes să văd dacă in sediul PNL de la Piatra Neamț există vre-un ”bărbat” liberal care sa își asume conceputl de stat laic.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate