Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul

0
cuviosul.daniil.sihastrul

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 decembrie.
Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți, primind la botez numele Dumitru. La vârsta de 16 ani, a fost călugărit cu numele David la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți și apoi a fost hirotonit preot, devenind un duhovnic renumit. După un timp, s-a retras la Mănăstirea „Sfântul Laurențiu” de lângă satul Vicovu de Sus.

Simțind nevoia de mai multă liniște, a devenit schimnic cu numele de Daniil și s-a retras la Putna, pe malul pârâului Vițău. Acolo a găsit o stâncă în care a dăltuit un paraclis. Se mai văd și azi pronaosul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie. Aici a venit Ștefan cel Mare în anul 1451, după uciderea tatălui său Bogdan al II-lea, la Reuseni, pustnicul Daniil proorocind că în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a și întâmplat în anul 1457.

Tot la îndemnul lui Daniil Sihastrul, Ștefan cel Mare construiește Mănăstirea Putna în anul 1466. După sfințirea în 1470 a acestui lăcaș, se retrage la Voroneț, pe malul pârâului Voroneț, sub stânca Șoimului, unde își continuă viața monahală. La Voroneț îl vizitează din nou Ștefan cel Mare, după înfrângerea de la Războieni din 1476, cerându-i sfatul. Daniil Sihastrul l-a sfătuit să continue luptele cu turcii, prevăzând că va birui, ceea ce s-a și întâmplat. În amintirea acestei victorii, domnitorul a construit în anul 1488 Mănăstirea Voroneț. După sfințirea mănăstirii, Daniil se mută de la chilie în mănăstire. Aici își petrece ultima parte a vieții, fiind ales ca egumen al mănăstirii.

După moartea Cuviosului Daniil Sihastrul, a fost îngropat în partea sudică a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. Pe peretele exterior al bisericii Mănăstirii Voroneț, deasupra ușii de intrare, pe latura de sud, este zugrăvit chipul Sfântului Daniil alături de cel al mitropolitului Grigore Roșca, alt fiu duhovnicesc al său.
Pe mormântul său a fost așezată o lespede de gresie, pe care se află o inscripție în limba slavonă:„Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil”, fără nicio lămurire cu privire la data mutării sale la Domnul.

A fost considerat sfânt încă din timpul vieții, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în iunie 1992, cu numele de „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate