Școala Gimnazială Borlești: Proiectul de mobilitate școlară „Elevii de azi, oamenii de mâine”

0

Școala Gimnazială din comuna Borlești a fost una dintre unitățile școlare din țară care în anul 2016, a câștigat un proiect de mobilitate școlară „Elevii de azi, oamenii de mâine” – 2016-1-RO01-KA101-024195, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, acțiunea cheie KA1 – Mobilitatea persoanelor în scop educațional. Acest program de formare a fost posibil prin depunerea de către școală a unei cereri de finanţare Erasmus+ KA101, făcută pe baza analizei nevoilor de formare ale cadrelor didactice identificate în PDI și PED.
Erasmus+ este programul Uniunii Europene care se adresează unor domenii precum educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020. Are ca și obiective dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională prin oferirea unor oportunități de educație și formare.
Proiectul „Elevii de azi, oamenii de mâine” și-a propus să realizeze 10 stagii de formare profesională pentru cadrele didactice din instituție, să asigure transferul de cunoștințe de la participanții la mobilitate la elevi și cadre didactice prin activități demonstrative, să implementeze activități didactice utilizând elemente dobândite de participanți în mobilitate și să desfășoare activități de valorizare și diseminare. Acest curs a facilitat participarea cadrelor didactice de la Școala Gimnazială din comuna Borlești, la activităţi de formare ce au avut loc în altă ţară decât ţara de origine, prin 5 fluxuri de mobilitate.

Cadrele didactice implicate în proiect își doresc să folosească elemente TIC în timpul activităților, să antreneze elevii în proiecte educaționale, să utilizeze metode didactice inovative de predare a limbii engleze și de utilizare a acesteia în orele didactice din învățământul primar, să aducă elemente noi de management al calității în coordonarea activităților educative și să ofere activități moderne în cadrul orelor de comisii metodice.

În urma procedurii de selecție, 10 cadre didactice au beneficiat de cursuri de formare în străinătate pentru a putea atinge obiectivele propuse.
1. ICT – Innovative skills in ICT through collaborative and project-based teaching and learning- ( Madrid, Spania), 3 profesori: Prof. Huștiu Ioana, Prof. Onea Alina, prof. Stan Diana
Obiectivele cursului au fost: schimbul de experiențe și bune practici în materie de predare și învățare prin cooperare și colaborare, furnizarea de idei practice pentru a încorpora munca de colaborare în lecțiile existente, îmbunătățirea lucrului în echipă și a abilităților necesare pentru a porni un parteneriat strategic (KA2), în cadrul programului Erasmus +, familiarizarea profesorilor cu tendințele actuale de utilizare a Internetului – WebQuest/ eTwinning.
2. Spice Up Your Teaching Ideas: Methodology in Practice Today- (St Julians, Malta), 2 profesori: Prof. Drăgușanu Ana și Prof. Iliuță Melania
Printre obiectivele cursului s-au numărat: prezentarea unor metode inovative de predare a limbii engleze la nivelul învățământului gimnazial, îmbunătățirea abilităților lingvistice și pedagogice, precum și reliefarea unei imagini europene a predării limbii engleze prin schimbul de experiență cu ceilalti profesori europeni participanți.
3. Language Learning, Fun and Games-Language Teaching Methodology for Primary School – Primary School Language Teaching- (St Julians, Malta), 2 profesori: Prof. Apostol Maria și Prof. Diaconu Cristina
Obiectivele cursului au fost creșterea atractivității actului didactic, favorizarea achiziționării de competențe de limbă engleză de către elevii de vârstă mică, prin utilizarea de către învățători a unor metode specifice, bazate pe joc, pe stilurile învățării și pe tehnicile esențiale de învățare, pe utilizarea calculatorului, a cântecelor și a cât mai multe resurse în limba engleză în învățământul primar.
1. Evaluation and Quality Assurance in Education and Training  – (Isthmia, Grecia), 1 profesor: Prof. Pastor Octavian
Obiectivele cursului au fost: dezvoltarea unei strategii de asigurare a calității conform standardelor stabilite la nivel European, îmbunătățirea abilităților și dobândirea de noi competențe în ceea ce privește managementul școlar, coordonarea activițății personalului unității școlare, asigurarea unei evaluări efective a proceselor educaționale ce se desfășoară la toate nivelele.
2. Innovative Teaching Methods- (Isthmia, Grecia), 2 profesori: Prof. Pătrunjel Nicoleta și prof. Nica Georgiana
Obiectivele cursului au fost utilizarea metodelor de predare inovative, îmbunătățirea abilităților lingvistice și pedagogice, reliefarea unei imagini europene a predării prin schimbul de experiență cu ceilalti profesori europeni participanți.
La sfârșitul activităților de formare fiecare participant a primit certificat sau adeverință de participare.
Activitățile de mobilitate au fost realizate în întregime, iar în acest moment se desfăşoară implementarea proiectului.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate