Sabotaj penal, sau gafă monumentală la Consiliul Județean Neamț?

0
document-apa-1

În data de 14 iulie 2015 la Consiliul Județean Neamț a sosit un document care reprezenta aur curat pentru multe dintre comunele din județul Neamț.
Documentul venit de la Guvernul României – Ministerul Fondurilor Europene spunea că toate comunele, care au început proiecte pe apă/canal din fonduri proprii sau din fonduri guvernamentale și au probleme de implementare sau nu mai au bani, pot primi finanțare din bani europeni.
În mod miraculos, în actul primit de la Ministerul Fondurilor Europene, singura condiție impusă este ca lucrările să se poată finaliza până la sfârșitul anului. În acest document Ministerul își arată ca niciodată disponibilitatea de a da banii foarte ușor și foarte repede pentru a nu suporta penalități din partea U.E. deoarece România și-a asumat niște procente de populație racordată la apă, etc.
Numărul comunelor care ar fi putut beneficia de această curată pomană pe bani europeni este destul de mare, începând cu Girovul și terminând cu Ceahlaul, iar sumele care ar fi putut să vină instant în Neamț, fără cunoscutele proceduri greoaie de finanțare, ar fi fost de milioane dacă nu chiar zeci de milioane de euro.
Ei bine, această hârtie a fost ținută foarte bine într-un sertar la Consiliul Județean Neamț până ce cei de la compania de apă au aflat de pe la colegii din țară de această oportunitate fantastică și au cerut de la Consiliul Județean documentul. În urmă cu câteva zile a ajuns acest document la Apa Serv, dar, fiind în luna septembrie, deja timpul a trecut și nu se mai poate face mai nimic. Milioanele de euro ce ar fi putut veni extraordinar de ușor la Neamț au zburat. De ce nu a ajuns un asemenea document la compania de apă? De ce nu a fost prezentat în plenul consiliului? De ce nu a fost dat la presă? E greu de răspuns la aceste Întrebări.
Unul dintre primarii care ar fi putut accesa acești bani ne-a declarat: ”Nu am fost anunțat de nimeni că pot cere bani europeni pentru proiectul început în comună din banii noștri. Poate a venit vreo informare cum vin atâtea zeci de hârtii despre proiecte europene… la noi la primărie nu avem pe nimeni calificat în bani europeni și vin adrese despre proiecte de peste tot … cine să știe care se poate face și care nu … nici de la Apa Serv nu a zis nimeni nimic, nici de la Aqua Neamț … ”
Să fi avut cineva interese ca unele proiecte de apă/canal derulate pe bani mai puțin controlabili și verificabili să nu primească finanțare din bani europeni, ci să se deruleze în continuare în liniște pe banii primăriilor fără controale, monitorizări și raportări?
Așteptăm cu mult interes reacția președintelui Consiliului Județean Neamț care a creat un departament special destinat sprijinirii UAT-urilor din județ în vederea accesării de bani europeni iar milioanele de euro disponibile pentru UAT-uri stăteau cuminți într-un sertar la C.J.N.

document-apa-3document-apa-4document-apa-5

Iosub Robert

Drept la replică Consiliul Județean Neamț

Scan10001-1Scan10001-2

Scan10001-12Scan10001-11Scan10001-10Scan10001-9Scan10001-8Scan10001-7Scan10001-6Scan10001-5Scan10001-4Scan10001-3

Post-ul Sabotaj penal, sau gafă monumentală la Consiliul Județean Neamț? apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate