Raport Curtea de Conturi: facturi la gaz umflate în ultimii 10 ani

0
facturi gaze

Un raport al Curţii de Conturi din 2014 dezvăluie faptul că nu au fost respectate contractele de privatizare pentru Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud, conform cărora tariful de distribuţie ar fi trebuit redus, astfel încât consumatorul să plătească mai puţin.

Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud au fost cumpărate în anul 2004 de către E.ON şi GDF Suez. Potrivit contractului de privatizare, în perioada 2005 – 2008, trebuia să se aplice o reducere de 15% a tarifului de distribuţie a gazelor naturale care s-ar fi reflectat în factura plătită de consumator. Curtea de Conturi a precizat că Ministerul Energiei nu a urmărit aplicarea prevederilor care prevăd ieftinirea gazelor, și anume, nu s-a respectat o clauză care cerea aplicarea ”unei reduceri de 15% asupra tarifului de distribuţie a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare (abatere identificată în cazul Contractului nr. 6/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Sud SA Bucureşti şi a Contractului nr. 7/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Nord SA Târgu-Mureş).

Investiţiile în reţele şi staţii efectuate în aceeaşi perioadă urmau să aducă o serie de beneficii, precum consum mai scăzut sau pierderi mai mici. Toate aceste beneficii trebuiau să apară în facturile consumatorilor printr-o reducere suplimentară de tarif. Curtea de Conturi a pus în vedere Ministerului Energiei rezolvarea situaţiei.

Sursa: hotinfo.ro.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate