Radioactivitatea din zona minelor de uraniu de la Grințieș – Neamț

0
minele-de-uraniu-grinties

În ultimii ani au tot fost discuții pe tema redeschiderii minelor de uraniu din zona Grințieș-Neamț. Unii erau pentru redeschiderea minelor, alții se opuneau vehement de frica poluării radioactive.
Studierea acestui subiect ne-a luat aproape un an de zile și acum suntem în stadiul în care putem oferi o informație corectă și documentată, atât jurnalistic cât și științific.
Zăcământul de material radioactiv din zona Grințieș Neamț nu este unul de natură să pună în pericol viața localnicilor. Nu putem publica concentrațiile și natura elementelor radioactive de la Grințieș, dar concentrația de material radioactiv din materialul extras este una foarte mică, fiind nevoie de prelucrarea unei cantități enorme de pământ extras din mină pentru a obține o cantitate foarte mică de element radioactiv.
Redeschiderea acestor mine nu prezintă nici un pericol real pentru zonă, așa cum s-ar putea crede. Problema reală este cea economică, minele nefiind chiar foarte rentabile din cauza volumului mare de material care trebuie prelucrat și al distanței față de rutele de transport feroviar.
Dincolo de informațiile de mai sus, obținute de la persoane avizate din domeniu, am făcut și propriile măsurători de radiații cu echipament avizat. La mica distanță de intrările în mina de uraniu, apa, vegetația și aerul aveau nivele de radiații mai reduse decât nivelul de radiații din multe de locuri din Neamț unde radiațiile, deși sunt mai mari decât la Grințieș, sunt de 10 ori mai mici decât nivelul de la care ar trebui să ne facem probleme.

D.E.

Post-ul Radioactivitatea din zona minelor de uraniu de la Grințieș – Neamț apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate