Publicitatea explicită la medicamente, interzisă

0
a1

Senatul a aprobat interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio și televiziune, precum și interzicerea totală a publicității pentru medicamentele care se eliberează cu rețetă.

Propunerea legislativă adoptată tacit de Camera Deputaților (în calitatea de primă cameră sesizată) a primit 100 de voturi pentru și 7 împotrivă, luni, în plenul senatului.

Această propunere de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 17 din Legea 148/2000 privind publicitatea, precum și modificarea Legii audiovizualului în sensul interzicerii publicitătii explicite pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor de radio și televiziune, a publicității pentru farmacii care induce ideea ca farmacia respectivă reprezintă model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum și publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente.

Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune. Publicitatea este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripție medicală pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenția Națională a Medicamentului. (…) Este interzisă publicitatea pentru farmacii, difuzată în cadrul programelor de radio-tv, care induce ideea ca farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum și publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente”, se arată în propunerea legislativă inițiată de senatorul UDMR Vegh Alexandru.

Guvernul nu a susținut propunerea legislativă considerând că propunerile de interzicere a publicității pentru produsele medicamentoase și pentru farmacii nu țin seama de unele aspecte din directivele europene pe care România și-a asumat răspunderea să le transpună în legislația internă.

Raportul Comisiilor raportoare din Senat, de cultură și sănătate publică, a fost de respingere, dar plenul nu a fost de acord cu acest punct de vedere adoptând proiectul de lege în forma inițiatorului.

Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate