Pescuim Sănătate și Destindere: Cupa PSD Neamț la pescuit sportiv, ediția I

0

Comunicat de presă

Duminică, 25 iunie, la Iazul Lateș din comuna Bârgăuani, Neamț are loc evenimentul Pescuim Sănătate și Destindere – Cupa PSD Neamț la Pescuit Sportiv, ediția I.

Această competiție este destinată exclusiv nemțenilor și vă oferă  oportunitatea de a vă demonstra priceperea în arta pescuitului, într-un cadru pitoresc și prietenos.

Concursul este în regim Catch &Release și se pot înscrie echipe de maxim 3 pescari (adulți)+ 1 copil. Organizatorii pun la bătaie premii atractive pentru echipele cu cele mai bune rezultate (cantitatea totală). Totodată, va fi premiat și pescarul nemțean cu cea mai impresionantă captură de crap (premiu individual).

Evenimentul cuprinde și o secțiune dedicată juniorilor nemțeni. Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani (înscriși în prealabil și veniți la Iazul Lateș împreună cu un însoțitor adult) pot participa (GRATUIT) la workshopul Micii pescari nemțeni, în cadrul căruia vor descifra tainele lumii acvatice, li se vor prezenta stilurile de pescuit și vor afla ce înseamnă să fii pescar recreativ sportiv. Mai apoi, li se vor testa cunoștințele dobândite. Vor fi premiați cu undițe și alte premii juniorii care prind cel mai repede primul pește, micul pescar nemțean cu cea mai impresionantă captură și cei care prind cele mai multe exemplare.

Se dorește astfel și responsabilizarea timpurie a juniorilor nemțeni cu privire la mediu, într-un mod care să îi atragă și inspire.

Totodată, organizatorii pregătesc o secțiune dedicată exclusiv presei.  

“Pe lângă provocarea competiției, veți avea ocazia să vă bucurați de o atmosferă relaxantă, înconjurați de alți entuziaști ai pescuitului. Vă încurajăm să vă conectați cu natura, să creați amintiri frumoase în aer liber și să întăriți legăturile cu comunitatea nemțeană.

Asigurăm măsuri de siguranță adecvate și personal instruit pentru ca evenimentul să se desfășoare într-un mod organizat și în deplină siguranță.

Vă încurajăm să vă înscrieți cât mai curând posibil. Balta are pește, dar… locurile sunt limitate.”, transmite Daniel Vasilică Harpa, președintele PSD Neamț.

Înscrierile se fac prin mesaj la tel 0750753351 (sms sau whatsapp), iar mai multe informații – inclusiv program competițional, regulament, parteneri – vom publica și pe evenimentul online https://fb.me/e/30ZqrGpWe.

Vă așteptăm cu firul întins, să ne întâlnim într-o zi cu sănătate și destindere, la Cupa PSD Neamț la pescuit, ediția I, pe Iazul Lateș!

Cu entuziasm,

Echipa PSD Neamț

Regulament Cupa PSD Neamț la Pescuit, ediția I

Condiții esențiale de participare la concurs: să fii nemțean și să iubești natura!

1. Echipament și Tehnici de Pescuit: 

a. Se pescuieşte cu 1-4 lansete de echipă dotate cu maxim 1 cârlig/lansetă. Monturile trebuie să permită eliberarea plumbului sau a monitorului, în caz de ruptură.  Se pot ţine în stand mai multe lansete de rezervă gata de atac, încărcate, dar separat de celelalte 4. Echipa este formată din maxim 3 concurenţi adulți cu drepturi depline + 1 copil.

b. Participanții sunt responsabili pentru asigurarea propriului echipament de pescuit, inclusiv minciog, scaun, juvelnice de păstrare și/sau saci de păstrare pentru peștii mari, spray dezinfectant.

c. Tehnica de pescuit este la alegerea participanților, cu excepția utilizării substanțelor chimice interzise sau a metodelor considerate neloiale.

2. Dimensiuni și Specii de Pești:

a. Concursul este în regim Catch &Release. Toate capturile se eliberează, cu grijă, după cântărire, de către arbitru. Este interzis să se prezinte la cântărire capturi neviabile sau pește mort.

b. Specii de pești în Iazul Lateș: crap, cteno, novac, sanger, caras + somn, șalău, știucă și biban

c. Se impune o dimensiune minimă pentru prinderea și înregistrarea peștilor, de 0,5 kg.

3. Punctaj și Premii:

   a. Fiecare pește prins și înregistrat corect va aduce puncte în funcție de dimensiunea și specia acestuia.

   b. Echipele vor fi clasificate în funcție de punctajul total obținut.

   c. Vor fi acordate premii echipelor clasate pe primele trei locuri în funcție de cantitatea totală, precum și premii speciale (individual) pentru capturi deosebite.

4. Etică și Protecția Mediului:

   a. Participanții trebuie să respecte regulile de mediu și să acorde atenție conservării ecosistemului acvatic.

   b. Este strict interzisă abandonarea gunoiului și a deșeurilor pe malul iazului sau în apă.

   c. Peștii care nu sunt destinați concursului trebuie eliberați în siguranță și cu grijă înapoi în apă.

5. Siguranță:

   a. Participanții trebuie să respecte măsurile de siguranță și să acorde atenție propriei siguranțe și a celorlalți participanți.

b. Nu este permisă intrerea în apă a concurenților, decât până la nivelul genunchilor și doar pentru scoaterea pestelui.

c. Organizatorii vor asigura prezența unui personal instruit și echipament de prim ajutor.

6. Modificări și Anulări:

 a. Dacă intervin alte probleme care nu sunt tratate în acest regulament, decizia se va lua de către o comisie formată din: un reprezentant al organizatorilor și șeful echipei de arbitri. Soluția se dă în decurs de o oră de la semnalarea problemei.

b. Organizatorii își rezervă dreptul de a aduce modificări regulamentului sau de a anula competiția în cazuri de forță majoră sau pentru asigurarea siguranței și conformității legale.  

 • Program competițional
 • 06:30 – întâlnirea participanţilor la Iazul Lateș (Bârgăuani, Neamț) – prezenţa si instructaj
 • 06:45- 07:00 – tragerea la sorţi a standurilor şi deplasarea concurenţilor către standuri;

*Tragerea la sorți se va face în 2 etape, prima dată se trage numărul de ordine și mai apoi, în ordinea acestuia, se va extrage standul.

 • 07:00 – 07:30 – pregătirea concurenţilor pentru concurs;
 • 07:30 – STARTUL concursului, la semnalul sonor al arbitrului
 • 07:30 – 16:00 – desfăşurarea concursului; cântărirea capturilor de către arbitru

*15.45- semnalul de final

 • 16:00 – 17:00 –întocmirea clasamentului;
 • 17:00 – festivitatea de premiere

SECȚIUNEA COPII:

Micii Pescari Nemțeni – Workshop destinat EXCLUSIV copiilor din Neamț care iubesc natura

*Juniorii vor avea oportunitatea de a socializa și a se relaxa în natură. Totodată, ei vor dobândi cunoștințe cu privire la pescuit și importanța naturii înconjurătoare. Se dorește și responsabilizarea timpurie a acestora cu privire la mediu, într-un mod care să îi atragă și inspire.

Se pot înscrie GRATUIT copii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, care să vină însoțiți de un părinte/ însoțitor adult. Pe parcursul zilei petrecute la Iazul Lateș, copiii vor fi supravegheați de acesta și, suplimentar, de voluntarii și membrii ANCBP care susțin workshopul pentru juniori și arbitrează competiția.

 • Reguli concurs copii:
 1. Se PUNCTEAZĂ toți peștii prinși de copii, indiferent de mărime sau specie. Fiecare captură va fi cântărită de către arbitru. Părinții sau însoțitorii se asigură că peștele este eliberat imediat după ce arbitrul a cântărit capturile. 
 2. Premii pentru Juniori:
 • Locurile I, II, III în funcție de rapiditatea cu care se prinde primul pește
 • Locurile I, II, III în funcție de numărul peștilor prinși
 • Locurile I, II, III în funcție de cantitatea totală
 • PREMIU UNIC: cea mai mare captură

*Toți ceilalți copii vor primi diplome de participare.

 • PROGRAM și ACTIVITĂȚI juniori:
 • Ora 11.00 – ne cunoaștem, discuții libere;
 • Ora 11.30 – discuții legate de protejarea mediului înconjurător, a resurselor acvatice vii; specii de pești
 • Ora 12.00 – ce este pescuitul, ce înseamnă a fi pescar recreativ sportiv; prezentare stiluri de pescuit;
 • Ora 12.30- 15.00 – testare dobândire cunoștințe- competiția Micii Pescari Nemțeni
 • 16.00 – premierea câștigătorilor

*Toți copiii înscriși beneficiază gratuit, din partea organizatorului, de apă și gustări

SECȚIUNEA PRESĂ:

Pentru jurnaliștii nemțeni care se înscriu în competiție, organizatorii pun la dispoziție instrumentele necesare pescuitului pe Iazul Lateș (dacă jurnaliștii nu le dețin) și un premiu unic, pentru cea mai impresionantă captură.

___________________________________________________________________

NOTĂ: Din partea Organizatorului (PSD Neamț), participanții beneficiază GRATUIT de următoarele:  

 • Acces gratuit la Iazul Lateș în ziua competiției – duminică, 25 iunie
 • Foișor pentru festivități, WC pe baltă
 •  Autoturismele participanților pot fi parcate gratuit, în perimetrul de la intrarea în locația competiției
 • Apă, gustări pentru juniori și prânz pescăresc

*producători locali din Neamț se alătură evenimentului și vin pe baltă cu băuturi răcoritoare și produse culinare

Înscrierile (1- 3 pescari adulți + 1 copil/ echipă și/sau individual pentru secțiunea Juniori) se fac la tel. 0750753351 (SMS sau whatsapp), în limita locurilor disponibile.

Se specifică localitatea nemțeană din care provin participanții, numele și numărul de pescari din echipă. În cazul copiilor, se precizează numele, vârsta și însoțitorul (pescar sau doar însoțitor- suporter adult).

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate