Neamț: În perioada 9 -11 septembrie, cea mai amplă acțiune de ecologizare a Lacului Bicaz
Asociația Sens Civic și Let`s Do It, România! organizează în perioada 9-11 septembrie acțiunea de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz), atât de necesară în această perioadă. Evenimentul este pregătit împreună cu Instituția Prefectului Neamț, Centrul de Voluntariat Neamt, Asociația Juvenala și susținut de alte peste 30 de organizații și instituții: Consiliul Județean Neamț, Primăriile Bicaz,Hangu,Poiana Teiului, Ceahlău, Grințieș, Borca, Farcașa, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, Serviciul de Gospodărire al Apelor Neamț, Garda de Mediu, ADI Eco Neamt, Capitănia portului Bicaz, Salvamont Neamț, SC Rotmark SRL, Clubul Sportiv Ceahlaul, Asociația pentru Sprijin Comunitar, Asociația Natională de Combatere a Braconajului și Poluarii Filiala Neamț, Asociația Forumul Montan Filiala Neamț, Consiliul Local al Tinerilor, Asociația Părinte în Florești și partenerii media.
Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Hidroelectrica, Moara Gliga și Euro Discount.
Echipa de voluntari numără peste 200 de persoane implicate, care au acceptat că schimbarea începe de la ei înșiși, gata de muncă și dornice de acțiune. Lor li se vor alătura în jur de 150 de localnici din satele de pe malul lacului.
Acțiunea de ecologizare își propune să scrie istorie: curățarea celui mai mare lac de pe râurile interioare ale României (32 de km2 și peste 1,5 milioane de m3).
”Conștientizând că găsim o soluție de moment, tratând efectul și nu cauza, ne propunem să nu curățăm doar un lac, ci o țară întreagă. În acest scop, am remis Președintelui României, Președintelui Senatului, Președintelui Camerei Deputaților, Primului Ministru și Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor invitații de a ne fi alături în acțiunea de ecologizare și am solicitat implicarea personală în procesul de optimizare a legislației. La mai puțin de 24 de ore de startul acțiunii avem doar un răspuns din partea domnului Prim Ministru care ne-a comunicat că ”din păcate, nu va putea participa”.Ne bazăm în continuare pe sprijinul instituțiilor menționate pentru a ne asigura că Lacul Bicaz și celelalte lacuri din România vor fi mai protejate de gunoaie prin lege.”, declară Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.
”Acesta e genul de activitate pe care o susține cu entuziasm Centrul de Voluntariat Neamț. Ne dorim să promovăm și acțiunile de voluntariat din zona de ecologie, încurajându-i pe tineri să devină voluntari și să se implice activ în astfel de proiecte cu impact pozitiv asupra mediului.”, declară Loredana Dinu, director Asociația de Sprijin Comunitar ”ACS”.
Anamaria Holotă, coordonator de voluntari în cadrul Asociației declară că ”Vremea Curățeniei a fost o provocare din toate punctele de vedere pentru noi. Există multe riscuri, ne-am lovit de multe piedici, dar avem 60 de km de mal de ecologizat și pornim cu mult optimism fiindcă suntem îndemnați de scopul nostru initial.”