Lectia Sarei Stroici

0

Accidental, m-am lovit de cateva imagini infatisand-o pe violonista Sarah Stroici cantand printre ruinele Casei de Cultura din localitatea Roznov.
Ideea acestui gest apartine domnului Vali Pricope si este o urmare a faptului ca in data de 5 iulie 2013 a mai fost daramata, in Romania, o Casa de Cultura: cea din localitatea Roznov.
Silueta singuratica a violonistei are valoare simbolica. Este fix ce a mai ramas din societatea civila romaneasca, fata in fata cu deculturalizarea Romaniei.
Acest gest nici nu mai necesita comentarii. Am sa adaug totusi cateva idei. Am sa spun, lucruri care nu se spun poate niciodata in mediul artistic nemtean si in general in cel romanesc.
Trebuie spuse, cred eu.
Gestul Sarei Stroici depaseste domeniul muzical. Are valoare de happening artistic si poate fi inclus fara jena in orice manual de istoria artei contemporane. Este foarte asemanator cu cel al celebrului muzician cantand in metroul american. Si ar trebui sa merite atentie identica.
Este un act muzical si vizual. Este VIU si este o reflexie a ce se intampla in societatea in care traim. Este de o simplitate geniala.
Este un adevarat eveniment artistic infinit mai de calitate decat zecile de expozitii ale noastre, obisnuitilor artisti romani, care mimam curente din vest din anii 1900 toamna si pretindem ca ne apartin. Mancam piscoturi la vernisaje, discutam despre cautarile artistului contemporan… cautari atat de profunde incat in loc sa reflecte societatea in care traiesc, artistii devin complet autisti la dramele Romaniei si se focuseaza pe capite de fan, flori, nuduri, icoane si alte clisee care se VAND bine, abandonand de fapt complet zona experimentelor artistice si a inovatiilor in arta.
„Arta este copilul vremii sale”, definea Paul Klee arta. Arta romaneasca a devenit mai defecta decat societatea pe care o reprezinta, fiind in mare masura complet nesimtita la dramele Romaniei actuale si reprezinta cel mai des Romania din peisajele secolului trecut sau curente artistice la moda prin anii 50 in vest.
Acest gest, este dupa parerea mea, cel mai notabil eveniment artistic nemtean din ultimii ani si ne da o lectie dureroasa noua plasticienilor.
Grigore-Enescu Madalin
(articol de la cititori)
(Fotografii: Vali P.)

Sarah Stroici

Sarah Stroici

Sarah Stroici

Sarah Stroici

Source: Roznov -Ziar PN

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate