Instituția Prefectului Neamț si Asociația Sens Civic demarează un amplu proiect de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui

0

Instituția Prefectului Neamț si Asociația Sens Civic demarează un amplu proiect de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui, care se va desfasura în perioada 9-11 septembrie 2016.

În vederea elaborării unui plan de acțiune, marți, 9 august 2016, s-a desfășurat în sala ”Ion Creangă” a Palatului Administrativ din Piatra-Neamț o întâlnire între reprezentanții instituțiilor și organizațiilor implicate în acest proiect: prefectul județului Neamț Niculina Dobrila, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Laurențiu Dulamă, primari sau viceprimari ai localităților riverane (Bicaz, Poiana Teiului, Ceahlău, Hangu, Borca, Farcașa, Grințieș) precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, Hidroelectrica, Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamț, Comisariatului judetean Neamt al Gărzii de Mediu, Direcției Silvice Neamț, Inspectoratului Școlar Județean, ADI Eco Neamț, Căpităniei Portului Bicaz, SC Rotmark, Serviciului Salvamont Neamț și Primăriei Piatra Neamț.

În cadrul întâlnirii participanții au prezentat resursele umane și materiale pe care le pot pune la dispoziția proiectului, precum: numărul voluntarilor, numărul ambarcațiunilor, mijloacele de transport pentru voluntari, preluarea și transportul deșeurilor, procedurile de intervenție, măsuri de prevenire ș.a.m.d.

Reprezentanții primăriilor Bicaz, Farcașa, Borca, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlău, Grinitieș și-au asumat un rol activ în sprijinirea proiectului, prin sensibilizarea și mobilizarea cetatenilor , cat si prin oferirea mijloacelor de transport și de oferire a unor facilitati de cazare pentru voluntari.

Organizatorii își propun să implice pe parcursul celor trei zile de acțiune un număr de peste 300 de voluntari, care se pot inscrie prin e-mail la [email protected].

”Această întâlnire organizată la inițiativa Asociației Sens Civic are rolul de a pregăti ample acțiuni de ecologizare ce se vor desfășura în zona Lacului Izvorul Muntelui dar și în întreg județul, pe parcursul lunii septembrie, cu prilejul proiectului Let’s Do It, Romania!. Problematica ecologizarii lacului Izvorul Muntelui este veche, dar mereu de actualitate. Nu dorim să identificăm neapărat vinovați pentru poluarea lacului, cauzele sunt cunoscute , dar dorim ca aceasta importanta mobilizare de forte la nivel local sa ofere mai ales soluții pe termen lung”, a declarat Niculina Dobrilă, prefectul județului Neamț..

”În aparență, acțiunea de ecologizare funcționează ca oricare alta pe termen scurt, cu rezultate apreciabile, dar punctuale. Prin alăturarea mai multor părți implicate, atât din mediul ONG, cat si din zona instituțională și privată, proiectul de ecologizare caută sa obtina un impact pe termen lung, ce începe cu o lecție de conștientizare si de educatie civica si continua cu realizarea unui plan de dezvoltare durabilă pentru elaborarea unor politici de mediu”, a declarat Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate