Festivalul Internaţional de Folclor Ceahlăul, ediția a XIX-a. Prezentarea formațiilor (III)

0
Floricica-de-la-munte

Vineri, 5 august, va avea loc seara de deschidere a ediţiei a XIX-a a Festivalului Internaţional de Folclor CEAHLĂUL, festival organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.
Astfel, la ora 18,oo, la sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Neamţ va avea loc primirea oficială a delegaţiilor.

La ora 19,oo este programată parada portului, dansului şi cântului popular, paradă care va avea loc pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Teatrul Tineretului.
De la ora 20,00 va începe spectacolul de deschidere al ediţiei, cu participarea tuturor ansamblurilor folclorice invitate.

Prezentarea ultimelor trei formații:

MACEDONIA
Ansamblul Folcloric de Dansuri și Cântece „Filigrani”, Ohrid

Ansamblul Folcloric „Filigrani” a fost înființat în 2010 în Ohrid, unul dintre cele mai vechi orașe din Macedonia, cunoscut pentru importanta sa moștenire istorică și culturală. Ohrid este supranumit „Ierusalimul Balcanilor” datorită faptului că, în trecut, orașul avea 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului. Ansamblul Folcloric de Dansuri și Cântece „Filigrani”, face parte dintr-o Asociație pentru Promovarea Folclorului Macedonean, intitulată chiar „Folclorul”, structură înființată în 2007, la inițiativa lui Gjoreski Ilce și Keceski Mile.

Scopul principal al Asociației a fost, încă de la început, promovarea tradițiilor autentice și a folclorului din toate zonele etnografice al Macedoniei. Prin urmare, în cadrul Asociației au fost înființate un ansamblu folcloric și o formație muzicală.

Ansamblul „Filigrani” a participat la festivaluri în Macedonia, dar și în Serbia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Polonia sau Cehia. Repertoriul formației pune în valoare frumusețea dansurilor, varietatea muzicii și bogăția costumelor specifice diverselor regiuni ale Macedoniei. În fiecare vară, Ansamblul organizează Festivalul Internațional de Folclor “Razigrano Oro”. În prezent, conducătorul Ansamblului este Ilce Gjoreski, iar directorul artistic este Aleksandar Petroski.

ROMÂNIA
ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”, JUDEȚUL NEAMȚ

Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase formații artistice din România, care se bucură de popularitate datorită originalității și respectului pentru tradițiile românești autentice.

Ansamblul a fost înființat în 1971 cu scopul de a prezerva dansurile, muzica și costumele populare din județul Neamț, în special, dar acum, repertoriul său cuprinde cântece și dansuri din cele mai importante regiuni etnofolclorice din România.

Palmaresul formației include participări și premii la importante festivaluri în România și în Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda sau Turcia. Recent, Ansamblul a primit Premiul de Popularitate la Festivalul Internațional de Folclor de la Bergama, Turcia și Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Recea, Maramureș, unul dintre cele mai importante festivaluri folclorice din România.

Prin toate evoluțiile sale, Ansamblul pune în valoare bogăția folclorului românesc, tehnica și interpretarea deosebită a dansatorilor, instrumentiștilor și soliștilor vocali, dar și frumusețea cromaticii și motivelor tradiționale ale costumelor populare.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate