Cum ar fi să spunem: adio, paralizie!

0

Accidentul vascular hemoragic , o slăbire a pereților vaselor ce permite „scurgerea” sângelui în țesutul cerebral este afecțiunea care ucide milioane de oameni, anual. American Science Association vorbește despre un studiu efectuat în acest sens, studiu în care s-a folosit o tehnică combinată, minim invazivă pentru a reduce procesul inflamator cauzat de AVC-ul hemoragic.

Pe scurt, utilizând un cateter care este introdus direct în cheagul de sânge format, împreună cu adiministrarea medicamentului alteplaza (n.r : activatorul plasminogenului tisular folosit pentru dizolvarea cheagurilor) se drenează în mod eficient cantitatea de sânge ajunsă prin ruperea chistului în țesutul cerebral.

„Cu toții știm din studiile efectuate atât la oameni cât și la animale că hemoragia intracerebrală cauzată de cheagurile de sânge este toxică pentru țesutul cerebral. Această toxicitate duce la inflamația creierului care, împreună cu hemoragia inițială, duce la evoluții nefavorabile, cum ar fi deficitul de vorbire, probleme locomotorii și chiar paralizie” a declarat dr. Andrew Mould, managerul programului de studiu.

Procedeul ce poartă denumirea de MISTIE 2, arată faptul că reducerea rapidă a inflamației este direct proporțională cu cantitatea de sânge extrasă, indiferent de gravitatea hemoragiei inițiale. Cu alte cuvinte, cu cât se extrage o cantitate mai mare de sânge acumulat în țesutul cerebral, cu atât mai repede scade procesul inflamator. Odată redus acest proces, riscul de paralizie este redus semnificativ .

Ar fi o veste cu adevărat îmbucurătoare dacă s-ar ajunge la asemenea rezultate și la noi, în condițiile în care recuperarea post AVC este extrem de greoaie și de cele mai multe ori lasă sechele ireparabile.

Sursa: Sciencedaily (Articol preluat de pe Ziar Piatra-Neamț)

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate