Când aruncați gunoiul neselectat, gândiți-vă la cei care fac asta în locul dumneavoastră, în condiții de muncă greu de imaginat (VIDEO)
Județul Neamț stă foarte prost la capitolul gestionarea deșeurilor. Circa 70% din gunoiul aruncat este neselectat, adică sunt aruncate la grămadă deșeuri nereciclabile cu deșeuri care ar putea fi reciclate.
Pe lângă faptul că gunoiul neselectat este mai scump decât cel selectat, efectele acestor deșeuri aruncate la grămadă se răsfrâng direct asupra angajaților care muncesc în condiții periculoase, în mirosuri groaznice și cu salarii mici pentru a selecta aceste gunoaie în vederea reciclării.
O parte dintre deșeuri ajung în stațiile de sortare unde pot fi selectate mecanizat, însă ceea ce rămâne ajunge pe niște benzi unde se face selecția manual. Ce văd acei oameni prin gunoaiele pe care trebuie să le aleagă este greu de descris în cuvinte, însă trebuie să știți că problema deșeurilor nu se oprește la tomberon, acolo unde merg cetățenii să le arunce.
Deșeurile sunt preluate tot de oameni în mașinile de gunoi, ajung în stațiile de sortare unde lucrează tot oameni, sunt selectate deșeurile reciclabile din maldărul de gunoi neselectat de alți oameni și ajung într-un final la reciclare sau la groapa de gunoi tot cu implicarea unor oameni. Chiar dacă ei există și sunt plătiți, de regulă prost, pentru a face această muncă, acești oameni sunt invizibili pentru majoritatea celor care aruncă gunoaiele neselectate, fără a vedea situația în ansamblul ei.
Vă recomandăm să urmăriți materialul video pentru a vedea drumul gunoaielor din Neamț și a înțelege că niște oameni sunt nevoiți să facă, manual, treaba celor care nu aruncă deșeurile selectate pe categorii: menajer, sticlă, metal, plastic și așa mai departe.
Dacă, pe de o parte, vom empatiza cu toții cu situația angajaților din stațiile de sortare, din gropile de gunoi și din firmele de preluare a deșeurlior și, pe de altă parte, vom încerca să creștem rata de colectare selectivă în întregul județ, prețul gunoiului va scădea și niște persoane, oameni, ca noi toți, vor lucra în condiții mai acceptabile.
În final, este important să înțelegem că procesul de colectare selectivă nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru viitorul nostru și al urmașilor noștri. Fiecare gest de responsabilitate individuală se reflectă în întregul lanț de gestionare a deșeurilor, contribuind la construirea unei comunități mai durabile și la îmbunătățirea calității vieții pentru toți locuitorii județului Neamț.
V-ați putea imagina o lume fără prezența vitală a angajaților din lanțul de gestionare a deșeurilor? Cum ar arăta ea?
Colectați selectiv! Dacă nu pentru un preț mai mic la gunoi, atunci măcar pentru a face munca mai ușoară celor care trebuie să îl selecteze în locul nostru! Acești oameni merită respectul și implicarea comunității, deoarece aleg să facă o muncă extrem de dificilă pentru ca noi să beneficiem de un mediu cât de cât curat.