28 iulie – Ziua Națională a Ambulanței

0
ambulanta

Începând cu anul 2015, la data de 28 iulie se sărbătorește Ziua Națională a Ambulanței, pentru recunoașterea contribuției serviciilor de Ambulanță în asigurarea și menținerea stării de sănătate a cetățenilor.

La 28 iulie 1906 a apărut prima ”Salvare” din București, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici, cel care întemeiase în acelaşi an Societatea de Salvare, pe modelul primei staţii de salvare care funcţiona deja la Viena. Prima salvare a fost o trăsură cu cai, cu un echipaj format din sergenţi de oraş, medicii interni şi sanitari, instruiţi chiar de dr. Nicolae Minovici.

Serviciul de Salvare a funcţionat sub deviza „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor”şi a fost condus timp de 35 de ani de prof.dr. Nicolae Minovici care a întreţinut Societatea din veniturile proprii sau cu ajutorul contribuţiei unor oameni generoşi.

Proiectul de lege prin care se stabilea ziua de 18 iulie ca Zi Națională a Ambulanței, votat de Senat la 18 iunie 2014, are ca scop să acorde posibilitatea autorităților publice centrale și locale, ONG-urilor, muzeelor și reprezentanților României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului și meritelor Serviciului Român de Ambulanță în salvarea de vieți omenești, acțiunile fiind coordonate de către Ministerul Sănătății.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților la 11 februarie 2015, cu 276 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 4 abțineri, iar la 6 martie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind instituirea acestei zile.

Sursa: www.agerpres.ro.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate