Votul prin corespondență pentru românii cu domiciliul în străinătate

0

Pe 22 februarie a avut loc o dezbatere publică cu privire la organizarea procesului electoral pentru alegerile parlamentare din 2016 și oportunitatea votului prin corespondență, intitulată „Anticiparea provocărilor de organizare pentru gestionarea procesului electoral în vederea alegerilor parlamentare din 2016. Oportunitatea sistemului de vot prin corespondență”. Evenimentul a afost organizat de MAE în colaborare cu Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și cu Autoritatea Electorală Permanentă.

La dezbatere au participat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, ministrul consultării publice și dialogului civic, Violeta Alexandru, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Dan Vlaicu, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, precum și directorul executiv al companiei naționale Poșta Română, Andrei Stănescu.

Din partea societății civile au participat coordonatorul Agenţiei de Monitorizare a Presei Active Watch, Paul Chioveanu, directorul Asociației Funky Citizens, Elena Calistru, precum și reprezentanți ai Grupului pentru Democrație Participativă, ai Centrului pentru Inovare Publică și ai Asociației Pro Democrația.

În cadrul dezbaterii a fost subliniată importanța introducerii votului prin corespondență, care să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa peste hotare. Astfel, cetăţenii români care fac dovada domiciliului sau a reședinței în afara graniţelor au posibilitatea de a vota prin corespondență în cadrul alegerilor legislative din acest an dacă se înscriu în Registrul Electoral, începând cu data de 1 aprilie. MAE derulează în cooperare cu Autoritatea Electorală Permanentă o campanie de informare cu privire la modalitățile de vot pentru cetăţenii români de peste hotare.

Evenimentul face parte dintr-o serie de demersuri întreprinse de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni pentru a oferi expertiză internațională instituțiilor statului român care lucrează în beneficiul românilor de peste hotare.

Sursa: www.mae.ro.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate