VACANŢE MUZICALE 2016, PRIMA ZI

0
Poza 1

Duminică, 3 iulie, se va da startul ediţiei cu numărul 43 a Festivalului Internaţional VACANŢE MUZICALE LA PIATRA-NEAMŢ. Pentru deschiderea prestigioasei manifestări, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a invitat Filarmonica din Braşov, la pupitru dirijoral aflându-se, pentru acest eveniment, Nayden Todorov (Bulgaria), iar solist, viloncelistul Anton Niculescu.

Programul va cuprinde uvertura operei „Nunta lui Figaro” (W.A. Mozart),
Concertul în Si bemol Major pentru violoncel şi orchestră (Luigi Boccherini), solist Anton Niculescu, şi Simfonia a IV-a „Italiana” (Felix Mendelssohn Bartholdy).

În cele ce urmează, iată câteva informaţii despre protagonişti.

FILARMONICA BRAŞOV

Braşovul şi-a inaugurat viaţa publică de concert cu evenimentul artistic susţinut de Societatea filarmonică braşoveană (Kronstadter Philarmonische Gesellschaft) în data de 6 mai 1878, sub bagheta lui Anton Brandner; impunându-se ca dirijor, compozitor şi pedagog, acesta poate fi considerat iniţiatorul şi fondatorul societăţii.

Sub conducerea lui Max Krause, cel care câştiga prin concurs postul de dirijor după moartea lui A. Brandner (în anul 1900), repertoriul orchestrei se diversifică iar viaţa de concert se amplifică. Activitatea frenetică a Societăţii filarmonice braşovene este întreruptă de ultimii doi ani ai primului război mondial, ani în care viaţa muzicală braşoveană va pierde cei mai buni muzicieni ai săi: Max Krause (1917) şi Rudolf Lassel (1918).

Societatea filarmonică brasoveană îşi va relua activitatea în anul 1919, când braşoveanul Paul Richter este ales dirijor al Orchestrei Societăţii.

După 66 de ani, timp în care pe podiumul şi la pupitrul orchestrei s-au aflat personalităţi de excepţie (Johann Strauss în anul 1848, Joseph Joachim şi Johannes Brahms în 1878, Richard Strauss – 1921, Felix von Weingartner – 1923, George Enescu – 1923, 1928, 1930, Edwin Fischer), Societatea filarmonică braşoveană se desfiinţează. Viaţa muzicală anterioară va fi continuată, timp de două decenii, de marele dirijor şi profesor de muzică Dinu Niculescu, cel care a reuşit să adune fonduri şi să reorganizeze orchestra. Stimulată de colaborarea unor mari dirijori, ca George Georgescu şi Constantin Silvestri, orchestra obţine succese triumfale şi câştiga, pe drept cuvânt, întreaga atenţie, fiind transformată din 1949 în Filarmonica de stat „G. Dima” Braşov.

Una dintre personalităţile care, pe parcursul anilor, au modelat cu bagheta destinul artistic al orchestrei simfonice încă din anii 60, este maestrul Emanuel Elenescu.

Un rol extrem de important în reîntinerirea Orchestrei simfonice, precum şi în reluarea ciclurilor concertelor lecţie, l-a avut dirijorul permanent Ovidiu Dan Chirilă, care a ocupat funcţia de Director al Filarmonicii Braşov în perioada 1996-2004.

Pe parcursul îintregii existenţe colaborarile cu numeroşi artişti, oaspeţi de mare renume, au avut darul de a confirma valoarea orchestrei şi de a contribui la creşterea sa calitativă şi artistică.

În prezent, sub conducerea directorului Liviu Mateş, Filarmonica Braşov susţine o bogată activitate concertistică în cadrul fiecărei stagiuni, având angajaţi instrumentişti de o reală valoarea artistică, dirijori şi solişti de renume naţional şi internaţional: dirijorii Ovidiu Dan Chirilă şi Cristian Oroşanu, violonistul Florin Ionescu-Galaţi, violoncelistul Anton Niculescu, pianistul Horia Mihail şi cvartetul de coarde „Gaudeamus”.

Orchestra simfonică a Filarmonicii Braşov oferă publicului meloman creaţia unui evantai repertorial extrem de larg, ce aparţine atât compozitorilor români, cât şi străni, din toate epocile şi orientările estetice muzicale.

NAYDEN TODOROV (Bulgaria)

„Un dirijor cu o gestică impecabilă, unul dintre cei mai talentaţi muzicieni bulgari ai tinerei generaţii. Controlează o scară largă de tempo-uri şi este capabil să atingă culmi strălucitoare, stăpânind desfăşurarea dramaturgică a muzicii, atât în lucrările simfonice, cât şi în operă. Este un muzician talentat, a cărui mişcări armonioase şi linie încântă atât vederea cât şi auzul.” (Solothurner Zeitung, iulie 2005).

S-a născut la Plovdiv, în anul 1974, a început studiul pianului la vârsta de cinci ani şi, la şaisprezece, a dirijat primul său concert.

A studiat dirijat şi compoziţie la Conservatorul de Stat din Sofia, iar mai târziu, la Academia de Muzică din Viena. În perioada 1995-1997 a beneficiat de o bursă de studii în Elveţia, oferită de Fundaţia Internaţională „Georg Wachter”.

A câştigat numeroase premii la concursul naţional „Svetoslav Obretenov”, la concursul pentru muzică cehă, Premiul special al fondului muzical slovac, Premiul Fundaţiei Borghese, Premiul „Sdravko Manolov”, precum şi Premiul „Sofia” pentru interpretarea operei „Faust”, de Charles Gounod, cu orchestra Operei Naţionale din Sofia. Foarte talentatul dirijor a fost o revelaţie în Austria, Israel şi Bulgaria unde, în prezent, este director general şi muzical al Operei şi Filarmonicii de Stat din Russe.

A studiat cu Karl Osterreicher şi Uros Lajovic în Viena, de unde a pornit să dirijeze marile orchestre europene, ale continentului american şi din Asia, precum şi în Israel, unde a fost dirijor rezident al orchestrei „Israel Northern Symphony” din Haifa, fiind selecţionat din peste o sută cincizeci de candidaţi. Stăpâneşte un amplu repertoriu şi este un foarte apreciat tânăr dirijor din lumea muzicală.

A înregistrat peste o sută de CD-uri pentru casele Naxos RENT Music, Balkanton, MMO, Danacord, IMI şi Hungaroton, precum şi imprimări pentru diferite radio-televiziuni. Pe lângă acestea, este director muzical al foarte apreciatului Festival Internaţional „Thracia Summer”, iar din anul 2001 dirijează cu regularitate Opera Naţională şi de Balet din Sofia şi, începând cu stagiunea 2003-2004, este prim dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sofia.

ANTON NICULESCU

S-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii “Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo.

După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecţionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Şafran. Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate (Concursul Internaţional de la Trapani – Italia). Începe o intensă activitate concertistică şi, în paralel, ocupă posturi de mare prestigiu ca cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi „Teatro Comunale” din Florenţa.

Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii, numele său se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală. Astfel, este din ce în ce mai des prezent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în Franţa, Danemarca, Elveţia, Germania, Austria, România, Italia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Belgia, Turcia, Portugalia, Brazilia, Mexic, Japonia, Coreea, China, Hong-Kong, Arabia Saudită, Africa de Sud, Venezuela, Ecuador, Peru, S.U.A., Kazakstan, Uzbekistan, Republica Moldova. Face parte din renumite formaţii camerale: „Zürcher Streichtrio” (Trio de coarde din Zürich), „Ansamblul Oistrach” (cvartet, cvintet, sextet) şi „Trio di Vienna”; are parteneri pianişti ca: Bruno Canino, Pavel Gililov.

An de an este invitat în juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume, printre care Concursul Internaţional „Johannes Brahms” din Austria, Concursul Internaţional „Shabit Inspiration” din Kazakstan, în Italia, Japonia. De asemenea, susţine cursuri de măiestrie în Italia, Coreea, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, SUA, România.

Timp de zece ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bolonia (Italia), academie fondată în anul 1666, care l-a avut ca membru şi pe W. A. Mozart.

Mari personalităţi din lumea muzicii, ca Zubin Mehta, Riccardo Muti, Eugen Jochum, Mstislav Rostropovich, Carlo Maria Giulini, Daniil Şafran, Paul Tortelier, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, şi-au exprimat admiraţia şi preţuirea faţă de arta sa interpretativă. A realizat înregistrări radio, t.v. şi CD-uri şi, din anul 1996, este solist-concertist la Filarmonica din Braşov, interpretând şi prime audiţii ale unor concerte importante pentru violoncel. Instrumentul său este un “Pietro Guarnierius” ce datează din anul 1709.
A mai participat la Vacanţele Muzicale în anii 2003 şi 2004.

Poza 1

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate