Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu

0
martir 2

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu sunt pomeniți la 12 noiembrie.Ei fac parte din grupa martirilor mărturisitori pentru credința strămoșească în Transilvania, în perioada când aceasta se afla sub stăpânire habsburgică.

Sfântul Atanasie Todoran fusese militar în armata habsburgică, în perioada de domnie a lui Leopold I (1640-1705). A părăsit armata austriacă și s-a refugiat în Munții Țibleșului, apoi în Maramureș și în Moldova, unde a rămas o perioadă mai îndelungată. Revine apoi in ținuturile de obârșie din Țara Năsăudului, în perioada în care Imperiul Habsburgic încerca să consolideze frontierele sale de răsărit prin militarizarea zonei.

În acest context Sfântul Atanasie Todoran declanșează revolta de la Salva din 1763, în perioada în care Imperiul habsburgic urmărea atragerea românilor la catolicism, prin unirea cu Biserica Romei.
Pentru faptul că a îndemnat două batalioane grănicerești să nu renunțe la ortodoxie, Sfântul Atanasie a fost condamnat la moarte prin frângerea cu roata. Alături de el au fost executați și ceilalți sfinți pomeniți astăzi, iar alți 19 țărani au fost supuși supliciilor în urma cărora mulți dintre ei au trecut, de asemenea, la Domnul.
La 12 noiembrie 1763, pe platoul Mocirla de la Salva, a avut loc execuția celor găsiți vinovați în urma anchetelor făcute de imperiali. Atanasie Todoran a fost frânt cu roata. Împreună cu Atanasie au fost executați prin spânzurare Vasile Dumitru din Mocod, Manu Grigore din Zagra și Vasile Oichi din Telciu, iar alte nouăsprezece persoane au primit pedepse aspre; unii dintre aceștia au murit datorită bătăilor cu vergi.
Canonizarea celor patru martiri a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea mitropolitului Bartolomeu Anania, în octombrie 2007, cu ziua de pomenire 12 noiembrie.
Proclamarea canonizării a avut loc la 11 mai 2008, la 245 de ani de la revolta condusă de Atanasie Todoran.

Post-ul Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate