Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul

0
arcadie

Biserica Ortodoxa îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul în fiecare an pe 27 noiembrie.

Acest sfânt a trăit în vremea împăraţilor creştini Onoriu şi Arcadie, în secolul al IV-lea. Creștin din generație în generație, Iacob locuia in Bitlava, o cetate persană din țara eluzisiilor.

Marele mucenic era din fire o persoana cinstită și luminată, fiind extrem de iubit si apreciat de împaratul perşilor, Izdegherd. Datorită faptului că împăratul îl iubea și stima nespus, se lepădă de credința cea dreaptă în Hristos, pășind împreună cu împăratul pe calea pierzaniei.
Mama și soția sa s-au îndepărtat de el, iar după moartea regelui acestea i-au scris că pentru mărirea trecătoare în lumea aceasta, de la curtea împăratului, va merge la osândă veșnică„Știm de mult că te-ai lepădat de dragostea lui Dumnezeu cel nemuritor pentru a-ți păstra bunăvoința principelui cu averile și onorurile lumii. Dar ce s-a ales de acela pentru care ai dat atâta preț? S-a supus destinului comun și s-a făcut praf. Să știi că dacă vrei să stărui în greșeala ta, dreptatea dumnezeiască te va osândi la chinuri ca și pe prietenul tău, regele; iar noi nu vrem să mai avem vreo legătură cu tine”
Pentru aceasta decizie a lui Iacob, el s-a pricopsit cu rusine veșnicâ si osânda, așa cum ele ii transmiseseră în scris.
Dornind sa obțină iertare si mântuire Mucenicul Iacob Persul decide să meargă în fața noului împarat pentru a-și mărturisi credința creștină.
Împarat se înfurie și porunceste ca fiecare încheietură a mădularelor trupului său să fie tăiate. Astfel, din Sfântul Iacob rămâne doar capul și pântecele.
Jertfa sa în numele credinței este cinstită în fiecare an pe 27 noiembrie în bisericile ortodoxe, în aceeași zi în care sunt pomeniți Sfântul Cuvios Pinufrie și Sfântul Cuvios Natanael de la Nitria.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate