Sfântul Daniil Stâlpnicul

0
a1

Părintele nostru Daniil Stâlpnicul (din grecescul „stylos”) a fost un pustnic care a trăit timp de treizeci și trei de ani pe un stâlp de lângă orașul Constantinopol. Sf. Daniil a fost ucenic al Sf. Simeon Stâlpnicul și a urmat exemplul acestuia după moartea sa.Daniil Stâlpnicul. A fost consilier al împăraților romani Leon I, Zenon și Basilicus. Sf. Daniil este prăznuit la data de 11 decembrie.
Sfântul Daniil a plecat din mănăstire și s-a adăpostit într-un templu păgân părăsit de la țărmul Mării Negre. După o vreme, a urcat pe un stâlp pe care a rămas pâna la moartea sa, îndurând arșița, frigul, dar și atacurile demonilor.
Totodată, Sfântul Daniil a fost și un mare profet prezicând marele foc din Constantinopol. Din inițiativa lui, moaștele Sf. Simeon au fost aduse din Antiohia la Constantinopol. De asemenea, el a apărat Biserica de erezia eutihienilor și de cea monofizită.
La stâlpul Sfântului Daniil a venit și împăratul Leon I, fiind însoțit de oaspeți din străinătate, principi și aristocrați, cărora arătându-le stâlpul, a mărturisit: „Iată cea mai scumpă comoară a împărăției mele!”
Sfântul Daniil și-a prorocit ziua morții. La ieșirea sufletului lui ucenicii au văzut pe sfinții îngeri, proroci, apostoli și mucenici deasupra stâlpului pe care viețuise cuviosul.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate