Scump votul …scump. Dincolo era mai ieftin

0

Un studiu realizat de ZiarPiatraNeamt.ro indică faptul că electorii au devenit mult mai conștienți de valoarea votului lor.
Față de alegerile locale din 2012, urmare a experienței de la prezidențiale, oamenii au devenit mult mai conștienți de faptul că prin vot pot face schimbări importante chiar și împotriva predicțiilor sau a voinței clasei politice. Dacă în 2012 unii dintre cei care au participat la vot puteau fi influențați în alegerile electorale cu obiecte promoționale sau chiar sume mici de bani, situația a început să se schimbe, numărul votanților ”ieftini” devenind din ce în ce mai mic.
Dacă acum 3 ani românii dispuși să își ”vândă” votul îl estimau undeva în jurul valorii de 100 lei, acum estimările urcă spre 1000 de lei și peste, semn că lumea începe să realizeze cât de important poate fi chiar și un singur vot.
Din studiul realizat reiese că la acest comportament mult mai responsabil față de propriul vot a contribuit în mare măsură înfrângerea PSD-ului din campania pentru prezidențiale, un fenomen nemaiîntâlnit în nicio țară din Europa. Deși intenția de vot era estimată cu un plus de 10 procente la primul tur și deși PSD-ul avea de partea sa toate atuurile (Guvern, Parlament, media centrală, majoritatea primarilor, organizarea alegerilor, etc.) social democrații au fost înfrânți la o diferență de 10 procente datorită prezenței masive la vot. Mutarea celor 20 de procente dintre turul unu și turul doi de la prezidențiale de la minus 10 la plus 10, a făcut ca omul de rând să privească cu altă considerație către propriul vot și puterea de a schimba ceva prin el.
Acest fenomen de reevaluare a importanței votului și lipsa procentului covârșitor a votului negativ de la alegerile anterioare va face ca următoarele scrutine electorale să înceapă să aibă o valoare mai aproape de realitate și clasa politică plină de incompetenți să fie nevoită să își mai reevalueze politica de cadre.

Iosub Robert

Post-ul Scump votul …scump. Dincolo era mai ieftin apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate