”Rezultate fără precedent” în tratarea cancerului anunțate de cercetătorii americani

0
42._un_nou_medicament_posibil_tratament_pentru_leucemie_400

O nouă metodă de tratare a cancerului a dat ”rezultate fără precedent” la bolnavi aflați în stadiu terminal, la care toate celelalte tratamente eșuaserășsi a căror speranță de viață nu mai era decât de două până la cel mult cinci luni, transmit BBC și Huffington Post, pe baza unor date prezentate la Washington, în cadrul adunării anuale a Asociației Americane pentru Progres Știintific (American Association for the Advancement of Science).

Rezultatele sunt extraordinare, dar reprezintă deocamdată doar „un prim pas”, a subliniat conducătorul echipei care a dezvoltat acest tratament, profesorul Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre (Seattle).

Noua metoda constă în prelevarea de celule din sistemul imunitar al pacientului, numite celule T, care, în mod normal, distrug tesuturile infectate. Aceste celulele au fost modificate genetic în așa fel încât, reintroduse în corpul bolnavului, să recunoască și să lupte contra celulelor canceroase.

La pacienții cu leucemie limfoblastică acută, „fără nicio alta posibilitate de tratare, o singură doză din aceasta terapie a dus la completa vindecare în peste 90 % din cazuri, la care nu s-au mai depistat apoi deloc celule de leucemie”, a afirmat specialistul american.

Pentru alte tipuri de cancer al sângelui răspunsul pozitiv a fost înregistrat în peste 80% din cazuri.

„Sa fim cinstiti, sa obtii aceasta rata de raspuns la pacienti cu un stadiu foarte avansat al bolii este ceva fără precedent în medicină”, a afirmat Stanley Riddell.

De menționat că șapte pacienți au avut însă complicații foarte grave, necesitând internare la terapie intensivă, iar doi dintre aceștia au murit. Aceste cifre pot fi considerate ca acceptabile în situația unor bolnavi în fază terminală, efectele secundare ale noului tratament fiind mult mai mari decât ale chimioterapiei sau radioterapiei folosite contra leucemiei, comentează BBC.
Metoda urmează a fi testată si pe pacienți cu tumori solide.

sursa: agerpres.ro

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate