Regizorul Vlad Cristache, debut actoricesc pe scena Teatrului Tineretului
În cea de a IX-a zi a festivalului Pledez Pentru Tine(ri), iubitorii de teatru au putut urmări spectacolul The history boys. Poveşti cu parfum de liceu de Alan Bennett în regia lui Vlad Cristache.
Distribuţia Teatrului ”Excelsior” din Bucureşti, formată în mare parte din tineri care au interpretat rolurile unor elevi de liceu, dar şi cu actori cu ştate vechi, Mihai Dinvale, Radu Iacoban Daniela Ioniţă-Marcu şi Cristian Nicolaie, care au întruchipat cadrele didactice, au reuşit să menţină vie atenţia spectatorilor, deşi a fost un spectacol care a durat destul de mult. Spectacolul a fost unul ofertant care a adus în atenţia publicului anii frumoşi ai adolescenţei, dar şi dilemele cu care se confruntă aceştia.
Trebuie menţionat că în acest spectacol, regizorul Vlad Cristache şi-a făcut debutul ca actor, acesta fiind nevoit să-l înlocuiască pe unul dintre actori, care din motive obiective nu şi-a putut susţine rolul.
Mai multe informaţii despre spectacol şi despre schimbare de ultim moment am aflat de la actorul Mihai Dinvale, dar şi de la regizorul Vlad Cristache.
În primul rând am venit cu un spectacol care deși în principiu aduce o problematică a tinerimii engleze, vedem că este un caz universal: ce facem cu ei și cum îi îndreptăm. Dezbaterea este atât de umană, de profundă, cu capcanele vieții, cu sistemul de învățământ, cu tot cu necazuri, deci un text minunat și m-am bucurat că am putut veni cu acest spectacol unde dincolo de ce fac eu, ați văzut o trupă de tineri actori de primă mână.
O surpriză a fost înlocuirea unuia dintre actori cu regizorul spectacolului.
Da, a fost o surpriză, unul dintre colegii noștri tineri n-a putut să vină și regizorul Vlad Christache și-a asumat această înlocuire și-l respectăm cu atât mai mult cu cât știam că este unul din cele mai rotunde spectacole ale lui, și s-a dovedit lucrul ăsta, pentru că a fost în stare să-și înlocuiască interpretul știind spectacolul foarte bine. A fost absolut sclipitor!
Nu este prima dată când vă aflați la Piatra Neamț în cadrul acestui festival…
Am fost când eram mai tânăr, ani de zile am veni aici la acest festival atât de important. Tradiția pe care o are Piatra-Neamț greu va fi recuperată de o altă zonă. Au mai rămas puține festivaluri importante în țară, iar Piatra-Neamț este un loc de căpătâi al festivalurilor din țărișoara asta.
Am avut o situație destul de delicată, unul dintre actori a avut o problemă personală foarte gravă și ca să nu suspendăm spectacolul de la Piatra- Neamț a trebuit să îl înlocuiesc eu pentru seara asta, iar cu ocazia asta mi-am făcut și debutul ca actor și sper că nu am încurcat tot spectacolul.
De unde a pornit ideea acestui spectacol?
Am fost abordat de teatrul ”Excelsior” pentru a monta un spectacol ce a avut ca target publicul adolescentin și acest text, de prima dată când l-am citit m-a emoționat cu adevărat. Mi se pare o poveste nostalgică despre anii de liceu, sunt anii în care te formezi ca individ, sunt anii în care pare că poți muta munții din loc și imediat după aia viața te contrazice, devii din ce în ce mai blazat. A fost bine că am putut surprinde momentul în care acești puști de liceu sunt capabili să facă orice, sunt plini de viață și plini de speranță.
Aţi avut o colaborare frumoasă cu Teatrul Tineretului, aţi montat în vară spectacolul „Revanşa”. Aveţi în plan alt proiect?
Pregătesc un nou spectacol şi se numește „Aproape” .Este o comedie romantică despre niște oameni dintr-un mic orășel care se au numai unul pe celălalt și îmi propun să fie un spectacol atât de dulce încât să se „străpezească dinții”.
Seara dedicată teatrului a continuat tot într-o notă umoristică. De la ora 21.00, tinerii de la Asociaţia” Reciproca şi Reactor de creaţie şi experiment” din Cluj au prezentat spectacolul 9 din 10, iar finalul a aparţinut celor de la Divertis.