Proiectul „Vremea Curățeniei”, la final
Miercuri, 14 septembrie, în sala Ion Creangă a Palatului Administrativ a avut loc o conferință de presă dedicată finalizării campaniei de ecologizarea a Lacului Bicaz.
Conferinţa a fost susținută de reprezentanții Asociaţiei Sens Civic, alături de care s-au aflat instituţiile şi organizaţiile partenere implicate în campanie.
Detalii despre rezultatele obținute în urma campaniei de ecologizare au fost oferite de Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.
„Proiectul „Vremea Curățeniei” a fost un proiect inițiat ca urmare a unei drumeții pe care am făcut-o în zona Lacului Bicaz, când am constatat numărul mare de pet-uri care se aflau atât pe mal, cât și pe luciul apei, lucru care afectează estetic, dar și din punct de vedere al calității apa și solul din această zonă. Proiectul a fost demarat de Asociația Sens Civic și coordonat în parteneriat cu Instituția prefectului Neamț, Centrul de Voluntariat Neamț și Asociația Juvenala din Piatra-Neamț. Am reușit să atragem peste 30 de instituții și organizații, fiind totodată impresionat de numărul mare de persoane care s-au înscris în acest proiect prin formularul pus la dispoziție online. Alături de acești voluntari li s-au alăturat voluntari din instituții și organizații precum: ISU Neamț, Hidroelectrica, Gospodărirea Apelor și primăriile: Poiana Teiului, Hangu, Farcașa, Borca, Bicaz și Ceahlău. În concluzie, numărul voluntarilor care s-au implicat în acțiunea de ecologizare, perioada 9-11 septembrie, a fost de 550 de persoane.” a declarat Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.
Au fost ecologizați 60 de km de mal și s-au strâns 6.500 de saci cu deșeuri, dintre care 1.500 au fost strânși de către voluntarii antrenați în proiect de primăriile din Poiana Teiului, Hangu, Farcașa Borca Bicaz și Ceahlău, restul fiind strânși de voluntarii coordonați de Asociația Sens Civic, Centrul de Voluntariat Neamț și Asociația Juvenala.
Sacii cu deșeuri vor fi preluați de o societate din Buzău, care se va ocupa de reciclarea și valorificarea deșeurilor.
Despre lecțiile învățate și despre provocările întâmpinate în acțiunea de ecologizare a povestit Anamaria Holotă, unul dintre oamenii de bază ai Asociației Sens Civic.
„Prima provocare a fost timpul scurt și cantitate foarte mare de deșeuri, însă am încercat să ducem această misiune până la capăt. Am fost eficienți, iar acțiunea de ecologizare s-a desfășurat într-un ritm alert și cu foarte mare atenție. Provocările de la fața locului au fost următoarele: decalaje de timp cauzate de persoane care n-au înțeles scopul acțiunii noastre, angajamente nerespectate de niște parteneri care n-au fost punctuali și localnici care s-au dovedit neserioși. Poate unul dintre cele mai mari neajunsuri a fost indolența oamenilor care stăteau pe lac și pescuiau, iar noi strângeam gunoaiele de lângă ei.” a precizat Anamaria Holotă.
Cei mai mulți voluntari au fost tineri cu vârsta sub 18 ani, dedicați și inimoși, care au muncit la foc continuu, în condiții nu tocmai perfecte. Totuși au exista și oameni cu suflet, unul dintre aceștia fiind învățătorul Jean Titianu, care și-a pus la dispoziția voluntarilor curtea și bucătăria.
Ca o concluzie, lăsând la o parte neajunsurile, Anamaria Holotă a menționat că nimic nu se poate obține fără muncă ori foarte multe piedici. „Să ne implicăm mai mult și să acordăm mai multă atenție tinerilor”.
Despre partenerii care care nu își respectă și onorează angajamentele a vorbit în detaliu Andrei Carabelea, acesta declarând următoarele: Am avut un partener principal, „Let’s do it România”, proiect al cărui coordonator județean încă sunt. Angajamentul era să ne pună la dispoziție mănu și și saci pentru acțiunea de ecologizare. Termenele erau clare, cu cel mult 2 săptămâni înainte de derularea acțiunii trebuia să avem 1.000 de mănuși și 5.000 de saci puși la dispoziție. Primii saci au ajuns joi după-amiază prin curier, iar în loc de 5.000 de saci am primit 600. Am fost devastați, am căutat soluții, le-am găsit, dar ne-a fost greu. Vineri și sâmbătă am reușit să completăm necesarul de saci prin resurse proprii și prin implicarea a numeroși oameni care au înțeles urgența noastră. Această neplăcută surpriză, din partea unor parteneri alături de care am construit foarte mult, m-a făcut să mă gândesc serios la retragerea mea din „Let’s do it România”. Însă nu pot bloca acest proiect anul acesta, deoarece reprezintă o oportunitate imensă de voluntariat pentru numeroși tineri, care prin „Let’s do it România” pot întelege importanța unei educații ecologice în România. După ce campania „Let’s do it România” se va încheia, mă voi concentra împreună cu toți partenerii din proiectul „Vremea Curățeniei” să ajungem la o altă finalitate.
La finalul conferinței, suprefectul județului Neamț Vlad Ciurea și vicepreședintele CJ Neamț, Laurențiu Dulamă, au promis că vor sprijini mereu acest gen de acțiuni benefice pentru județul Neamț.