„Prin spitalele din Neamț” – Ce șpăgi se dau în spitalele din Neamț

0
sondaj-spaga

Mita este pentru mulți nemțeni cheia supraviețuirii într-un spital. 60% dintre cei chestionați în cadrul sondajelor de opinie desfășurate de grupul nostru de presă au răspuns DA la întrebarea ”Considerați că îngrijirea medicală pe care o primiți în spitalele din Neamț depinde de șpaga pe care o dați?

Am putea contrazice aceasta opinie majoritară prin care dacă nu dai mită nu ești tratat, deoarece pe lângă cazurile în care pacienții au fost nemulțumiți și au dat șpagă sunt și foarte multe cazuri unde pacienții nu au scos niciun leu din buzunar și au fost tratați corect. Sunt cazuri de medici sau asistenți care au refuzat șpaga și sunt, în general, multe cazuri de bune practici în spitalele nemțene.

Din păcate, sunt și acele cazuri efectiv sondaj-soaga-2oribile și acei medici sau asistenți corupți despre care scriem noi și vom scrie mult timp de acum încolo.

De data aceasta vom începe cu spitalele în ordine descrescatoare, de la cel unde este cel mai bine la cel unde este cel mai rău. Opinia noastră este formată analizând punctele de vedere ale pacienților, dar am sondat și opiniile unor cadre medicale dispuse să vorbească pentru a avea un tablou cât mai complet asupra situației.

Mai exact, am vrut să aflăm valoarea șpăgilor date pentru o fractură, o naștere, o cezariană, o injecție, o perfuzie, o rezervă, o lenjerie nouă la pat și cam care ar fi media mitei pe zi pentru ca personalul medical să fie mai atent cu pacientul. Desigur că ne referim aici doar la personalul medical corupt, nu la toți medicii și asistenții.

La spitalul din Bicaz șpaga este ”la liber”.spital-bicaz Dacă vrei să dai o atenție, 10 lei, 50 lei, o ciocolată etc. dai, dacă nu, nu. Toată lumea este tratată cam la fel, se schimbă lenjeriile și personalul medical se poartă bine indiferent că primește sau nu ceva.

Nu am găsit pe nimeni care să spună că i s-a condiționat acordarea de îngrijiri medicale în vreun fel. Probabil la aceasta situație contribuie și faptul că acest spital deservește o populație preponderent rurală și intervențiile medicale nu sunt deosebit de complicate, deci nici mita nu a ajuns la nivel de fenomen.

spital-targu-neamtLa spitalul din Tîrgu Neamț șpaga nu e obligatorie, dar e necesară, spun majoritatea celor intervievați. Dacă dai peste un medic șpăgar, o fractură îți scoate din buzunar în jur de 50 euro și o naștere în jur de 100 euro. Celelalte servicii de tipul injecții, perfuzii, lenjerie curată nu sunt neaparat ”purtătoare” de șpagă, dar dacă vrei să fie mai bine, 5-10 lei din când în când sunt bineprimiți de buzunarele unora.

Chiar ne imaginăm ce panică ar fi dacă s-ar face o regulă ca hainele personalului medical să nu mai aibă buzunare. Ar trebui să bage pacienții bani ca la stripteoze.

urgenta-romanLa spitalul din Roman nivelul pretențiilor crește și șpaga proporțional cu figurile personalului medical corupt care totuși, din ce spun cei intervievați, nu depășeste un sfert din angajații spitalului, deci nu avem de-a face cu o epidemie de șpăgari, ci doar cu unii cărora nu le mai ajunge.

O fractură la Roman te costă între 50 și 100 de euro, depinde de complexitate și de foamea medicului care încasează. O naștere nu depășeste 100 de euro, dar majoritatea pacientelor trec mai întâi pe la medicul cu care nasc pe la cabinetul privat și cotizează acolo.

Serviciile de tip injecții, perfuzii, lenjerie sunt cam 5-10 lei, iar atenția personalului medical șpăgar se atrage cu o cotizare de 10-20 lei pe zi de spitalizare.

Pentru intervențiile chirurgicale șpaga se negociază de regulă cu asistentele care informează pacienții ”binevoitori” cam cât ”se dă de obicei” pentru respectiva intervenție, iar sumele variază între 50 și câteva sute de euro în cazul unor intervenții mai complicate.

spital-piatra-neamtLa spitalul din Piatra-Neamț e raiul șpăgarilor, din câte spun cei intervievați. Aici fractura, ca să fie băgată în seamă, pornește de la 100 euro și în funcție de gravitate merge până spre 500 euro, nașterea este 200 euro dacă nu vrei să naști cu liftiera și vrei medicul la pat, cezariana 200 euro pornirea, o injecție 10 lei minim, perfuzia, lenjeria între 10 și 50 lei, rezerva pleacă de la 100 lei, iar atenția sporită a personalului medical șpăgar, care este pe mai multe schimburi, te face să scoți din buzunar în medie 50-100 lei pe zi, dacă vrei să fii în centrul atenției.

Desigur că și aici vorbim de prețurile practicate de șpăgari, nu de tot personalul medical.

La Piatra-Neamț mai apar însă câteva elemente în plus față de ce prinsesem noi în sondajul nostru:
– Apare ”Măria sa Liftiera” care nu cere mult, dar unu, doi lei tot trebuie să scoți dacă vrei să te ”tragi” cu elevatorul.
– Mai apare Făt Frumos Anestezistul care are un onorariu fix de 100 lei. Călare pe un perfuzor, acest ”anestezist” apare în toate poveștile cu șpagă din spitalul din Piatra-Neamț. Orice negociere sau informare de șpagă se termină cu ”și la anestezist un milion”.

Cel mai grav lucru pe care l-am concluzionat în urma acestei anchete subiective, căci nu suntem organe de control, este acela că la spitalul din Piatra-Neamț lumea vorbește foarte mult de diagnosticări eronate în vederea majorării cuantumului șpăgii. Se vorbește de operații inutile sau protezări de care nu e nevoie, tot în vederea încasării mitei și alte astfel de lucruri care te îngrozesc. Poate o fi un pacient nebun, un medic invidios, dar nu pot fi așa de mulți nebuni… Deci este ceva de cercetat serios aici de către instituțiile abilitate să facă acest lucru.

Concluzia este că în spitalele din Neamț se ia șpagă și, mai grav de atât, unele cadre medicale condiționează actul medical de primirea șpăgii, unii medici fiind chiar suspectați că ar pune diagnostice exagerate pentru a face operații absolut inutile în vederea primirii unei șpăgi mai mari.

1. Se impune o implicare mult mai serioasă a instituțiilor care au atribuții pe line de corupție și a altor instituții, deoarece un spital unde sunt suspiciuni că se operează inutil miroase poate a problemă de siguranță națională.

2. Este necesară luarea de măsuri urgente de descurajare a corupției: condici de sugestii și reclamații la vedere, la vedere număr de telverde pentru anunțat instantaneu faptele de corupție, personal specializat în sondarea gradului de satisfacție al clientului și în identificarea situațiilor suspecte de condiționarea actului medical și multe alte măsuri care nu e bine să le facem publice, dar specialiștii le cunosc și trebuie luate rapid și serios.

3. Dacă instituțiile abilitate nu pot diminua fenomenul până la un nivel suportabil, atunci nu rămâne decat să rugăm parlamentarii nemțeni să propună schimbarea legii legitimei apărări și, atunci când ne este pusă în pericol viața sau sănătatea noastră sau a persoanelor pe care le însoțim la spital prin condiționarea actului medical de primirea unei mite, să ni se permită să ne apărăm singuri și să reacționăm în spiritul legitimei apărări contra agresorului șpăgar.

www.ziarneamt.ro

Mai puteti citi:
Prin spitalele din Neamț”. Introducerea
”Prin spitalele din Neamț” – Accesul în spitale
”Prin spitalele din Neamț” – Cum ești tratat la urgență
„Prin spitalele din Neamț” – care sunt cei mai corupți medici din Neamț
Urmează:

”Prin spitalele din Neamț” – De ce unii oameni mor cu zile în spitalele nemțene

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate