Primele arestări din România pentru accesarea ilegală a unui cont de facebook
Polițiștii de combaterea criminalității organizate Neamț, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, au reținut două tinere pentru săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și șantaj.
Mai precis, cele două hackerițe nemțence de 21 și respectiv 23 de ani au accesat ilegal contul unei persoane pe care ulterior au încercat să o șantajeze pentru a nu divulga imagini și discuții private pe care victima le avuse cu terțe persoane pe rețeaua de socializare Facebook.
Cele două hackerițe au fost reținute de către procuror, pentru 24 de ore.
Dincolo de comicul situației, în care două forme de viață au ajuns după gratii din cauza prostiei, este de reținut că aceste arestări sunt un semnal clar dat de autorități în sensul că internetul nu este un spațiu în care scapi orice ai face.
În contextul noilor legi Big Brother, dintre care cea mai importantă a fost deja aprobată, numărul celor care au cunoștințele informatice necesare pentru a fi depistați foarte greu de autorități se reduce la câteva zeci de persoane în toată țara, dar și acestea nu sunt de nedepistat. În noul context legislativ și în fața nivelului tehnic al serviciilor din România nimeni nu mai poate atinge performanța de a comite o infracțiune în mediul online fără să poată fi depistat.
Așadar, ar fi bine să vă gândiți de două ori când vreți să intrați în contul altcuiva de e-mail, facebook, etc. Legea pedepsește și încercarea de accesare neautorizată a unui sistem informatic, deci nu e nevoie să reușiți ca să vă treziți cu mascații la ușă.
De asemenea și cei care folosesc identități false în mediul online ar trebui să se gândească de două ori la ce fac pentru că folosirea unei identități false este de asemenea o infracțiune, iar în baza noii legi Big Brother, care a fost aprobată de Parlament și de Președinție, traficul de interent, adică datele despre ceea ce accesați, se va păstra timp de trei ani de zile.
Ce este foarte important să țineți minte este faptul că pe internet, începând din 2014, nu se mai poate vorbi de infracțiuni cu autor necunoscut, ci doar de infracțiuni pentru care nu a meritat concentrarea de personal și tehnică în vederea depistării infractorului. La ora actuală, în mediul virtual în cazul în care comiți o infracțiune poți să fii și cel mai bun informatician din lume, dacă cineva vrea să te prindă te va prinde cu siguranță.
Iosub Robert
Post-ul Primele arestări din România pentru accesarea ilegală a unui cont de facebook apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.