Prețul pentru apă/canal la Piatra Neamț ar trebui să fie 6 lei

0

Este imposibil să nu fi auzit interminabilele dezbateri publice pe tema prețului apei. Majoritatea acestor dezbateri pleacă de la stări de fapt reale, dar se transformă în manipulări.
De exemplu, nu ați auzit o explicație clară a dimensiunii prețului la apă, pentru că atunci când se spun lucrurile clar, cetățenii pot afla că în spatele nemulțumirii lor stă o clasă politică incompetentă care, în mod mincinos, ne spune că trebuie scăzut prețul la apă, dar prin spate votează doar majorări.
După calculele noastre, un pietrean ar trebui să plătească aproximativ 6 lei pe metru cub apă/canal și calculele noastre sunt bazate pe cifre corecte, nu pe povești de prostit electoratul.
Haideți să vedem unde sunt restul de bani de la 6 lei, cât estimăm noi, la peste 8 lei, cât se plătește acum.
În primul rând, în prețul apei se regăsesc creditele pe care le-a făcut Apa Serv obligată de Consiliul Județean Neamț. Pentru aceste credite compania de apă achită lunar aproape 600.000 lei (rată și dobândă). Mai concret, județul Neamț și județul Buzău sunt singurele județe care NU au plătit confinanțările pe proiectele europene de apă/canal de la Consiliile Județene, ci au pus companiile de apă să facă credite pe care să le plătească consumatorii de la capătul țevii, adică noi. Aceste credite și proiecția lor în prețul apei au fost votate în unanimitate de consilierii județeni ai tuturor partidelor politice, știind clar că votul lor va duce la scumpirea serviciilor de apă/canal.
O altă sumă mai împovărătoare decât prima, pe care pietrenii o plătesc la fiecare strop de apă consumat, este reprezentată de conceptul de ”solidaritate” votat tot în Consiliul Județean Neamț. Adică, din nou aleșii noștri nemțeni au decis ca la serviciile de apă și canal de pe tot teritoriul județului să se perceapă același preț indiferent de costuri. În urma acestei decizii municipiul Piatra Neamț suportă diferențele de costuri de la o mulțime de comune și chiar de la orașele Târgu Neamț și Bicaz. Dacă e să fim interesați de aflarea adevărului, și nu doar de formularea de acuzații, ne putem uita la cifrele companiei de apă de unde putem vedea câteva minunății. De exemplu :
– la Bicaz compania de apă cheltuie pe livrarea unui metru cub 4,01 lei față de 3,56 cât facturează
– la Târgu Neamț, compania de apă cheltuie pe livrarea unui metru cub 4,31 lei față de 3,56 cât facturează
La unele comune costurile sunt de-a dreptul fantastice. De exemplu :
– la Dragomirești compania de apă cheltuie pe livrarea unui metru cub 222 lei față de 3,56 cât facturează
– la Ruginoasa compania de apă cheltuie pe livrarea unui metru cub 121 lei față de 3,56 cât facturează
Pe lângă localitățile de mai sus mai sunt o sumedenie de alte comune unde cheltuielile pentru livrarea unui metru cub de apă depășesc valoarea facturată. De exemplu :
– la Horia compania de apă cheltuie pe livrarea unui metru cub 5,36 lei față de 3,56 cât facturează
– la Bâra compania de apă cheltuie pe livrarea unui metru cub 9,76 lei față de 3,56 cât facturează
– la Păstrăveni compania de apă cheltuie pe livrarea unui metru cub 7,77 lei față de 3,56 cât facturează
– la Brusturi compania de apă cheltuie pe livrarea unui metru cub 6,12 lei față de 3,56 cât facturează
Și lista poate continua.
Diferența între prețul de facturare și cel real este suportată de celelalte comunități, în special de municipiul Piatra Neamț.
Acesta este marele adevăr care se ascunde în spetele prețului apei și pe care politicienii și unii colegi de presă îl trec sub tăcere. Diferența de la cei 6 lei pe care i-am calculat noi până la ce vi se facturează este exclusiv opera politicienilor nemțeni care au decis prin vot unanim să pună compania să facă credite pentru confinanțări și să transfere ineficiența sistemelor de apă/canal din alte localități ale județului Neamț direct în portofelul pietrenilor.
La noul proiect european care se va derula în curând cofinanțarea va fi suportată tot de nemțeanul de la capătul țevii deoarece Consiliul Județean Neamț nu dă nici un semn că ar vrea să își asume cofinanțarea ca în celelalte județe din România. Mai mult de atât, este pe terminate actualul proiect și Apa Serv va primi forțat în gestiune noi instalații de apă/canal ineficiente a căror costuri de exploatare până la eficientizare vor fi decontate tot de pietreanul de la capătul țevii.
Din aceste motive nu vedem până în 2018 decât posibilitatea de creștere a prețului serviciilor de apă/canal până cel puțin în jurul valorii de 10 lei. Dacă politicienii se vor gândi că 2016 e an electoral și vor bloca creșterea treptată a prețului sau eventul îl vor reduce cu câțiva bănuți în scopuri de campanie nu vor face decât să amâne inevitabilul și să cocoșeze nemțeanul cu o creștere bruscă între 2017 – 2018 a prețului la apă/canal cu aproximativ 2 lei.
Așadar, cei care se bat populist să vă scutească azi de 2 bani ca să-i votați mâine sunt cei care vă vor lua 2 lei după ce se vor vedea cu sacii în căruță.
Vă propun să recitim împreună acest articol peste 2 ani și să vedem dacă am avut sau nu dreptate.

Iosub Robert

Post-ul Prețul pentru apă/canal la Piatra Neamț ar trebui să fie 6 lei apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate