Porți deschise la ITM Neamţ, vineri, 28 aprilie

0
porti-deschise-ITM

În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (SSM) pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenţia internaţională asupra tendinţelor în domeniul SSM.

Ca în fiecare an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ se alătură organizaţiilor internaţionale, instituţiilor şi autorităţilor naţionale care sunt active în promovarea SSM, preluând tematica campaniei „Optimizaţi colectarea şi utilizarea datelor de securitate şi sănătate în muncă” şi sărbătorirea Zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă.

„Preocupările noastre vizează educarea angajatorilor, lucrătorilor şi a altor părţi responsabile pentru comunicarea, cercetarea, înregistrarea şi raportarea evenimentelor în domeniul SSM, precum şi controlul, gestionarea şi păstrarea datelor statistice conform cerinţelor legislaţiei specifice în acest domeniu.”
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, promovează securitatea şi sănătatea în muncă prin participarea la acţiunile organizate de angajatori la sediul acestora, dar şi la sediul inspectoratului. Ziua aceasta, la sediul I.T.M. Neamţ, este una a porţilor deschise, iar începând cu ora 09:00 se va organiza o întâlnire cu reprezentanţii angajatorilor la care se va prezenta un material cu tema “Optimizarea colectării şi utilizării datelor de SSM în judeţul Neamţ.
Cu prilejul acestei zile, vor fi premiaţi elevii unor licee din zona Roman, care au participat la concursul de specialitate – etapa judeţeană, ,,Ştiu şi aplic. SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ŞCOLII!”, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ.” precizează reprezentanții ITM Neamț.

28 aprilie este şi o zi în care mişcarea sindicală din lume comemorează Ziua internaţională a lucrătorilor decedaţi şi răniţi. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.

Anul acesta campania OIM se concentrează pe nevoia stringentă a ţărilor de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a colecta şi a utiliza date de SSM fiabile.Tema aleasă de OIM în acest an este: „Optimizaţi colectarea şi utilizarea datelor de securitate şi sănătate în muncă”.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Naţiunilor Unite adoptată la 25 septembrie 2015 cuprinde un plan global de acţiune cu obiective specifice pentru stoparea sărăciei, protejarea planetei şi asigurarea prosperităţii tuturor. Prin adoptarea acesteia, capacitatea de a colecta şi de a utiliza date de SSM fiabile a devenit, de asemenea, indispensabilă pentru ca ţările să-şi îndeplinească angajamentul de a o pune în aplicare şi de a raporta despre obiectivele de dezvoltare durabilă ale agendei şi despre ţintele lor.

Unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă, prevede promovarea „creşterii economice incluzive şi durabile, ocuparea integrală şi productivă a forţei de muncă şi muncă decentă pentru toţi”, iar ţinta sa concentrează pe „protejarea drepturilor lucrătorilor şi promovarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos pentru toţi lucrătorii, inclusiv pentru lucrătorii migranţi, în special pentru femeile migrante, precum şi pentru cei cu forme precare de angajare”. Pentru atingerea ţintei, ţările sunt rugate să raporteze următorul indicator: „indicele de frecvenţă a accidentelor de muncă mortale şi cu incapacitate temporară de muncă, în funcţie de sex şi de statutul de migrant”.

Convenţiile OIM în domeniul SSM impun, de asemenea, statelor membre care le-au ratificat să instituie mecanisme de colectare şi utilizare de date de SSM fiabile pentru scopuri de prevenire.

Sistemul naţional de înregistrare şi raportarea accidentelor şi bolilor profesionale are ca scop: furnizarea de date complete şi fiabile despre incidenţa accidentelor şi a bolilor profesionale; publicarea de statistici şi rapoarte naţionale comparative şi contribuirea la cifrele internaţionale; informarea cu privire la măsurile de prevenire SSM; asigurarea de scheme adecvate şi eficiente de compensare a lucrătorilor.

Acesta priveşte patru tipuri de evenimente care ar trebui să fie înregistrate şi raportate: accidentele de muncă; bolile profesionale; evenimentele periculoase şi accidentele de traseu.

Dintre provocările cu care ne confruntăm în colectarea şi utilizarea datelor statistice fiabile în domeniul SSM amintim: excluderea unor date de la cerinţele de notificare şi înregistrare, sub-raportarea datelor şi întârzierea transmiterii în vederea analizei datelor.

Pentru înlăturarea acestor bariere din calea utilizării unor date mai fiabile în domeniul SSM considerăm că ar trebui: o mai bună cunoaştere şi înţelegere din partea angajatorilor şi a altor părţi de a notifica şi înregistra toate evenimentele legate de muncă; acordarea unui timp mai mare şi a unui efort mai consistent în procesul de comunicare şi înregistrare; evitarea aplicării unor măsuri de sancţionare a lucrătorilor vătămaţi; reconsiderării efectului advers asupra reputaţiei angajatorilor în caz de eveniment; asumarea consecinţelor negative financiare şi/sau legale pentru angajator în caz de eveniment; schimbarea culturii privind modul de tratare a accidentelor minore şi a incidentelor periculose nesoldate cu vătămări, precum şi, semnalarea la debut a unor suspiciuni de boală profesională.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate