Peste 1000 de femei din județul Neamț suferă de CANCER de col uterin

0

Săptămâna 21-27 ianuarie denumită Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU), își propune continuarea efortului susținut pentru reducerea riscului și acordarea unei atenții sporite prevenției acestei forme de cancer.

Statistic vorbind, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei și principala cauză de mortalitate la femeile active, cu vârste cuprinse între 15 și 45 ani, pe plan mondial. Totuși, în ultimii 30 de ani s-a constatat o reducere semnificativă a mortalității, cu 30 %, iar acest lucru se datorează derulării masive a programelor comprehensive de informare și prevenție.

În UE, România se află într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000).

În  judeţul Neamţ, conform datelor statistice existente la DSP Neamţ, în primele 11 luni ale anului 2018 s-au diagnosticat 52 de cazuri noi de cancer de col uterin (22 în mediul urban şi 30 în mediul rural) comparativ cu anul 2017 când s-au diagnosticat 66 de cazuri noi (29 în mediul urban şi 37 în mediul rural). La data de 30.09.2018 erau rămase în evidenţele statistice 1095 de bolnave cu cancer de col uterin (619 în mediul urban şi 476 în mediul rural).

Cancerul de col uterin nu este o condamnare la moarte! Prevenția se poate face prin vaccinarea HPV ( Human Papiloma Virus) și prin intermediul screening-ului repetat, care poate depista leziunile pre-canceroase în stadiile incipiente. Prin vaccinare, riscul afecțiunii scade cu 40 pâna la 70%,   iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul.

Cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în judeţul nostru se organizează următoarele acţiuni:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP Bucuresti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • luni, 21.01. 2019, ora 12.00 activitate de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Petru Poni” Roman;
  • marţi, 22.01. 2019, ora 10.00,  activitate la Fundaţia Medicală „Speranţa Bolnavilor” Barticeşti care va consta în informarea–educarea femeilor, consultaţie ginecologică şi recoltarea materialului celular cervical (testul Babeş –Papanicolau). Este prima activitate care se derulează în campania de screening pentru cancerul de col uterin în cadrul parteneriatului dintre Compartimentul de Evaluare a Sănătăţii – DSP Neamţ şi Instititutul Regional de Oncologie Iaşi;
  • marţi, 22.01. 2019, ora 11.00,  activităţi de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Danubiana” şi ora 13.00 pentru elevii Colegiului Naţional „Roman Vodă” din Roman;
  • miercuri, 23.01. 2019, ora 10.00,  activitate de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Vasile Sav” Roman;
  • miercuri, 23.01. 2019, ora 12.00 activitate de informare–educare pentru elevii Şcolii Postliceale Sanitare Piatra Neamţ (Clubul SJU);
  • activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele  şcolare;
  • activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ şi în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • postarea pe site-ul DSP Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la INSP Bucureşti.

Reflectarea largă a SEPCCU 2019 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile şi comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Sursa: Direcția de Sănătate Publică (DSP)

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate