Muzicoterapia și efectele ei benefice

0
download (2)

Muzicoterapia este un tratament al unor boli nervoase cu ajutorul muzicii. Fenomenul care stă la baza muzicoterapiei se numeşte rezonanţă între compoziţia vibratorie specială a muzicii şi mintea celui care o ascultă, inducând ascultătorului o stare psihică specială aflată în conexiune cu muzica. Specialiştii spun că muzicoterapia poate fi folosita ca alternativa la tratamentul alopat, însă de preferat este ca cele două tratamente să fie îmbinate. Efectele benefice ale muzicoterapiei s-au putut vedea în afectiuni psihiatrice precum depresia, schizofrenia sau tulburarile maniacale, pentru care exista tipuri specifice de audiție si analiză, dar si boli neurodegenerative, precum demența Alzheimer, unde s-a observat o ameliorare a stării de spirit, chiar si o creștere a coeficientului de memorare al unor pacienți.
Scopul terapiei prin muzică este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, stările psihice negative.
Muzicoterapia, în principiu, are în conţinut audierea uneia sau mai multor melodii, fraze muzicale sau unor sunete, care se repetă, după un algoritm, atfel încât vibrațiile lor să fie în mare parte constante. Uneori melodiile exprimă și imprimă celor care le ascultă stări benefice de iubire, de curaj, de fericire, de linişte etc.
Acest tip de terapie , așa cum apreciază și psihologii, trebuie făcută individual sau în grupuri restrânse, niciodată mai mare de zece persoane. De asemenea, ședintele de terapie prin muzica necesită săli izolate fonic, bine iluminate, preferabil natural, în care să existe o masă mare, circulara, unde pacienții se pot privi, pot interactiona, sau pot chiar întreprinde alte modalități ergoterapeutice precum desenul ori sculptura.”O astfel de intrevedere presupune intotdeauna auditia unor fragmente sonore, cel mai frecvent utilizând muzica clasică, cultă, urmată precis de o scurtă perioadă de introspecție, în care pacientul caută în sine rezonanța și reflexia muzicii, realizând un proces dinamic, care activeaza initial unele procese neurofiziologice de integrare, precursoare ale celor exprimate prin comunicare si relaționare”, apreciază Ștefan Odobasu, muzicoterapeut la Spitalul de Psihiatrie „Constantin Gorgos„ din Bucuresti.
Totodată, muzicoterapia are efecte benefice și asupra dezvoltării psihomotorii a copilului, iar muzica cea mai eficientă este cea clasică. În general, muzica simfonica si de camera activeaza creierul in proportie de 90%, spre deosebire de muzica ușoară sau tangoul, de exemplu, care activeaza creierul in proportie de 50%.

Aceste din urmă efecte ale muzicoterapiei, dacă vorbim și despre autoperfectionarii fiintei umane sunt apanajul aproape exclusiv al utilizarii „marii muzici“ (simfonică si de camera), ca material de baza al muzicoterapiei conduse de terapeut, declară prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, în volumul său „Muzicoterapia receptivă”).

Muzicoterapia este în final și o modalitate ajutătoare în dezvoltarea unei gândiri pozitive și realizarea unei stări generale de bine, cât si o procedura de sustinere prin care oamenii pot socializa sau se pot integra în grupuri de comunicare, ceea ce reprezinta deseori promontoriul reintegrării în familie si în societate.

Post-ul Muzicoterapia și efectele ei benefice apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate