Motivul pentru care se mărește prețul apei: De strategia de tarifare depinde o finanțare de sute de milioane de euro prin POIM

0

Proiectul POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) pentru investiții în rețelele de apă și canal are o valoare de 311 milioane de euro și a ajuns într-o fază de finalizare, spune managerul companiei Apa Serv. Acest proiect cu fonduri europene pentru județul Neamț nu poate înlocui rețelele vechi de apă, dar investește în partea de aducțiune, captare și sectorizare. Sectorizarea este foarte importantă pentru a nu se mai opri apa în tot orașul când se lucrează la o avarie izolată așa cum, de exemplu, se întâmplă în prezent la Roman.

Întrucât s-a discutat mult pe tema controversatei creșteri a prețului pentru serviciile de apă și canal, trebuie precizat că această creștere este prevăzută în cererea de finanțare a proiectului și cerută de finanțator.

E un proiect care cuprinde o strategie de tarifare care vine și majorează prețul la serviciile de apă și canal. Toți operatorii de apă au strategii de tarifare în proiectele derulate prin programe europene. Finanțatorul nu acceptă proiectul dacă nu ai o strategie de tarifare.

Este un document care trebuie pus în cadrul cererii de finanțare. Poate nu știți, dar avem reglementări noi la nivel de ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) unde au apărut 2 norme: ordinul 230 și ordinul 231. Operatorii trebuie să vină cu plan de afaceri pe următorii 5 ani unde, într-adevăr, și acolo avem strategie de tarifare pentru a putea să asigurăm tot ce trebuie pentru investiții: înlocuire rețele, mentenanță, strategii unde avem prinse sume de investiții în energia verde. Tarifele la energie electrică au explodat. Este o cheltuială care face parte din fundamentarea tarifelor la apă și canal.”, a declarat Bogdan Mușat, directorul ApaServ.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate