Monumente istorice din Neamț: Mănăstirea Tazlău

0

Mănăstirea Tazlau, mănăstire de călugări cu hramul Nașterea Maicii Domnului, situata în localitatea  este o ctitorie din 1497 a lui Ștefan cel Mare, pe locul unei foste biserici de lemn construită de Alexandru cel Bun.

Așezământul monahal de la Tazlau apare menționat pentru prima data într-un document  din 30 octombrie 1458, când Ștefan cel Mare la rugămintea egumenului Mănăstirii Bistrița, Eustatie, întărește hotarele braniștei Mănăstirii Tazlău până la Răchitiș. Între anii 1496-1497 are loc construcșia bisericii de zid „Nașterea Maicii Domnului” de la Tazlău, pe locul vechii biserici de lemn construită de Alexandru cel Bun.

În anul 1879, se întrerupe viata monahală de la Mănăstirea Tazlău ca urmare a unui incendiu. Locașul a fost refăcut în anul 1894, iar biserica devenita parohie, va servi cu prioritate nevoilor satului. Clopotnița, care a fost și ea distrusă de flăcări, a fost refăcuta în anul 1902, dar într-un stil influențat de arta rusească.

Din anul 1990, biserica Sfântului voievod Stefan cel Mare devine din nou mănăstire de monahi, fiind astfel readusă la destinația ei inițială.

Ansamblul cuprinde:

sursa: Monumente istorice din Neamț

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate