Monumente istorice din Neamț: Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, Girov

0

onstructia bisericii a fost începută în anul 1822 de către obştea satului, Gura Văii fiind sat răzeşesc. În registrele parohiei se păstrează însemnarea conform căreia sfinţirea lăcaşului a fost făcută de însuşi Veniamin Costachi, mitropolitul de atunci al Moldovei.Bisericuța de la Gura Văii Deal se deosebește de celelalte ctitorii de lemn ale Neamțului printr-un stil al construcției specific bisericilor de lemn de șes, tributare vechiului stil moldovenesc.
Lăcașul este construit din bârne de stejar suprapuse, încheiate la colțuri „în cheotori” și așezate pe o temelie de piatră de râu. La exterior și interior este blănit cu scândură de brad vopsită, pentru o mai bună protecție, așa cum se obișnuiește în Moldova în cazul unor astfel de construcții. Acoperișul este din șindrilă, la fel ca și cel al clopotniței.

Lăcașul este alcătuit din altar, naos, pronaos și pridvor. Peretele despărțitor este marcat de doi stâlpi care sprijină trei arcade frumos sculptate. În interior se păstrează vechile strane, precum și catapeteasma originală, datată la 1822, conform unei inscripții de pe icoanele împărătești. După spusele bătrânilor, aceasta ar fi fost pictată la Mănăstirea Horaița. De-a lungul timpului, lăcașul a suferit mai multe intervenții. Astfel, între anii 1924-1928, precum și în 1964 au fost efectuate lucrări de renovare, în 1995 a fost vopsită în interior și exterior și a fost schimbată șindrila de pe acoperiș, iar în 2009 a fost revopsită la exterior și a fost schimbată dranița de pe acoperișul clopotniței

Sursa: Monumente istorice din Neamț

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate