Mierea de albine, beneficii şi contraindicaţii

0
miere

Mierea este un aliment dulce făcut de albine prin extragerea nectarului din flori. Albinele transformă și prelucrează nectarul în miere printr-un proces de regurgitare și evaporare, iar apoi îl depozitează ca sursă de hrană principală în fagurii de ceară din interiorul stupului.După aceea mierea poate fi recoltate din stupi şi folosită pentru consumul uman.
Mierea este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici. În raport cu substanțele colorate care se găsesc în nectar și care sunt pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, xantofilă- culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră. La mierea de nectar predomină culoarea galbenă. Mierea strânsă la începutul primăverii are o culoare de un galben viu, până la portocaliu. Cu timpul, mierea își pierde culoarea inițială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide.
Mierea este sunt disponibilă sub două forme, crudă sau pasteurizată.
Miere crudă conţine de obicei urme de ceară și polen, în timp ce mierea pasteurizată este prelucrate pentru a îndepărta impuritățile. Se crede că consumul de miere crudă poate ajuta în combaterea alergiilor sezoniere din cauza expunerii repetate la polenul din zonă.
Date nutriţionale:
100 de grame de miere, care furnizează 335 de calorii, conţin:

  • 0,4% proteine (printre care 12 aminoacizi cuar fi: leucina, alanina, metionina);
  • 81,3% zaharuri (38,19% fructoza; 31,28% glucoza; 5% zaharoza; 6,83 % maltoza şi alte dizaharide, 0,1% apa si 99,9% zaharoză);
  • vitamine (B1, B2, B6, C, PP) 3,01%;
  • 15% apa; 0,2% substante minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, mangan, zinc, siliciu, sodiu, sulf).
  • în proporţie de 0,09% se mai găsesc amestecuri de: acid pantotenic, acid nicotinic, acid folic, fermenţi, hormoni, antioxidanţi, factori antibiotici, urme de polen.

Beneficiile mierii de albine
Mierea poate fi folosită cu succes ca remediu natural în tratarea tusei. Unii specialişti au sugerat că mierea poate reduce tusea pe timpul nopţii și poate îmbunătăţi calitatea somnului la copiii cu infectii ale tractului respirator superior mai bine decât medicamentele folosite în tratarea tusei.

Mierea şi-a dovedit eficacitate şi în tratarea arsurilor de stomac, iar datorită vâscozităţii poate acţiona ca un pasament gastric.

S-a observat că mierea are şi capacitatea de a ucide microbii. Aciditatea din miere şi caracteristica sa de a deshidrata bacteriile ar putea fi motivul pentru care mierea vindeca rănile.

Totuşi mierea are şi câteva contraindicaţii care ar trebui luate în considerare.

Compoziţiă chimică a mierii este asemănătoare cu cea a zahărului, astfel încât cantităţile de servire recomandate pentru miere sunt similare cu cele ale zahărului.

O lingură de miere este considerată o porţie şi nu se recomandă să se depăşeaşcă 10 linguri pe zi. Depăşirea a 10 linguri pe zi poate cauza probleme gastrice, cum ar fi crampe stomacale, balonare şi diaree. Din cauza conţinutului mare de fuctoză, consumul excesiv poate să interfere cu capacitatea intestinului mic de a absorbi nutrienţii. Acest lucru ar putea declanşa disconfort abdominal până când mierea va fi eliminată din sistemul digestiv.

De asemenea, mierea este uşor acidă şi expunerea prelungită la alimente acide poate eroda smalţul dinţilor, precum şi mucoasa esofagului, stomacului şi intestinelor, fapt ce poate duce la apariţia refluxului acid. Consumul excesiv de miere la fel ca şi orice fel de consum de zahăr ar putea determina instabilitatea valorilor insulinei.

O altă contraindicaţie mai importantă decât cele de mai sus este se referă la copiii sub un an. Mierea de albine este o potentială sursa de multiplicare a sporilor botulismului, iar specialiştii recomandă ca bebeluşii sub vârsta de 1 an să nu consume miere. Botulismul infantil este o boala rara cauzată de bacteria clostridium botulinum, iar boala poate provoca diverse grade grade de paralizie. Copiii cu vârsta de peste un an şi adulţii sănătoşi au sistemul digestiv matur, fapt necesar pentru a preveni dezvoltarea sporilor de botulism.

Post-ul Mierea de albine, beneficii şi contraindicaţii apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate