Manualele alternative între interes și necesitate

0

La aproape două săptămâni de la începerea școlii încă nu se știe cu exactitate ce manuale alternative pot fi folosite. Dar nu aceasta este adevărata problemă. Marea întrebare este de ce nu se revine la manualele unice, complete din punct de vedere informaţional, tiparite de o singură editură? Aici mă refer la acea editură plătită din bani publici, și anume Editura Didactică şi Pedagogică.

Manualul unic nu ar mai necesita acele materiale didactice auxiliare (caiete speciale și manuale alternative), care pe lângă costurile suplimentare în detrimentul părinților, mai și îngreunează ghiozdanul copilului.

Revenind la partea de interese (finananciare), însuşi ministrul educaţiei, Liviu Pop, a criticat dur „mafia” manualelor și a propus un așa-zis monopol al Ministerului Educației…

Liviu Pop a declarat că în industria manualelor a apărut o adevărată mafie, astfel că anumite persoane fac profit de pe urma acestora, “ceea ce este ilegal și imoral”. Domnia sa a mai declarat că manualele auxiliare se folosesc de mulți ani în România, pe baza unei metodologii aprobate în anul 2002, care însă ar trebui să fie actualizată.

Această mafie nu poate fi destructurată decât prin soluţia propusă, de asumare a publicării manualelor. Nu este soluţia ideală, dar este o soluţie corectă”, a subliniat ministrul. Liviu Pop a făcut referire la auxiliare, spunând că, acestea există în România de mulţi ani, fară a-şi demonstra utilitatea, nivelul educaţiei scăzând în acest timp….

„Baronii manualelor”, care, aşa cum am spus, în zona aceasta a auxiliarelor câștigă anual — se vehiculează — undeva peste 100 de milioane de euro. Nu ştiu câţi dintre aceşti bani sunt fiscalizaţi şi în buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Banii gri către negru. Trist este că în spatele acestor baroni ai manualelor, care încasează venituri foarte mari şi au averi colosale unii dintre ei, suferă elevii acestei ţări şi noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca să putem asigura gratuitate educaţiei — şi nu numai. „Este o miză financiară şi eu cred, intuiesc, că o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt şi din zona aceasta. Nu am cum să dovedesc, intuiesc şi voi face public la momentul respectiv şi toate editurile care au fost notificate şi toate editurile care niciodată nu au participat la licitaţie de manuale — mare atenţie!—, dar totdeauna s-au dus la vânzări de auxiliare”, a declarat Liviu Pop pentru Antena 3, citat de Agerpres.

Întrebarea care rămâne: avem nevoie de aceste auxiliare sau primează doar interesul financiar al unora în detrimentul nostru al tuturor!?

Cristian Matei

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate