La mulți ani, Draga Olteanu-Matei! Îndrăgita actriță împlinește 86 de ani

0

La 24 octombrie 1933, la Bucureşti, venea pe lume apreciata actriţă de comedie a teatrului si filmului, românesc – Draga Olteanu-Matei. Cunoscuta actriță de comedie, Draga Olteanu-Matei, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1956, iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.

Actrița, care face parte dintr-o generație de excepție – Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Amza Pellea, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, a colaborat cu regizori importanți, precum Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Elisabeta Bostan sau Geo Saizescu.

La 30 mai 2002,  Draga Olteanu-Matei a fost decorată cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

După pensionarea sa de la Teatrul Național din București, în 2007, Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra-Neamț (oraşul natal al soţului său, medicul Ion Matei) unde și-a înființat propria companie: ”Teatrul Vostru” — primul teatru particular din România cu actori neprofesioniști.

În 2010, îndrăgita actriță era recompensată cu premiul Gopo pentru întreaga activitate. De asemenea, în data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări aRegelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Amintim că îndrăgita actriţă Draga Olteanu Matei a fost sărbătorită anul trecut (2018), la împlinirea vârstei de 85 de ani, dar și cei aproape 60 de ani de teatru şi film, printr-un eveniment organizat la cinematograful „Mon Amor” din Piatra-Neamţ (fostul cinematograf „Dacia”).

Sute de oameni i-au cântat „La mulți ani” și au aplaudat-o îndelung pe îndrăgita actriță Draga Olteanu Matei.

Vă mulţumesc tuturor pentru căldura cu care m-aţi primit în această seară. Eu, de fapt, sunt locuitoare a oraşului Piatra-Neamţ din 1970. Sunt foarte fericită că doctorul Matei m-a luat de nevastă și m-a adus în aceste locuri […]Am venit în 1958 cu „Reţeta fericirii’ a lui Aurel Baranga. Am jucat aici, la teatru. Nu se prea găsea mâncare, iar maestrul Niky Atanasiu ne-a poftit în piaţă, la o cârciumioară pe care o ştia el demult. Ne-am dus acolo, am intrat într-o pivnicioară, acolo am mâncat ca lumea: măduvioare, cârnăciori etc.  Ne-am simțit bine: am cântat, am povestit, dar se apropia de ziuă şi am pornit către gară, cântând. Pe bulevardul 9 Mai, la numărul 9, era o căsuţă care avea în curte un lan de regina nopţii. Cum veneam noi cântând, m-am oprit de mireasmă. Atunci am realizat că noi lălăim între nişte case care dorm. Ne-am oprit cu toţii din zgomot, m-am apropiat de grădina aceea, era glicină pe balcon, iar în faţă, lan de regina nopţii. Am plecat, au trecut mulţi ani de atunci. Au trecut anii, s-a întâmplat că l-am cunoscut pe doctorul Matei, care m-a adus acasă, la părinţii lui, să mă cunoască. Şi când m-a adus aici, la Piatra-Neamţ, m-a adus exact la căsuţa aceea […]Îi mulțumesc mult pentru faptul că m-a luat de nevastă și că m-a adus aici, în mijlocul dumneavastră, unde am pășit în grădina raiului.”, declara la acel moment, Draga Olteanu Matei.

 La mulți ani, Draga Olteanu-Matei!

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Răspunde

Your email address will not be published.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate