ISU Neamț: Analiza statistică a situațiilor de urgență produse în primul trimestru al anului 2019

0

În Trimestrul I 2019, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 2661de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 29,57 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate crescând cu 15,04% faţă de perioada similară din anul anterior când s-au produs 2313de evenimente.

De asemenea, forţele de intervenţie au mai fost solicitate în 138 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din următoarele motive:

  • în 32 situaţii, echipajele au fost întoarse din drum, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului, din care 24 pentru echipajele de stingere şi 8 pentru echipajele SMURD;
  • în 88 desituaţii, echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat deoarece în 7 situaţii incendiile au fost stinse de SVSU/SPSU sau de către populaţie, în 38 de situaţii au fost executate misiuni de patrulare pentru identificarea persoanelor fără adăpost, iar în 43de situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate;
  • în 18 situaţii, echipajele au ajuns la adresa indicată dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista, din care 8 la echipajele de stingere şi 10 la echipajele SMURD.

INTERVENŢIA LA INCENDII

În cursul trimestrului I 2019, numărul de incendii produse în zona de competenţă a unităţii a fost într-o uşoară creştere, respectiv cu 11,57%, de la 121 în trimestrul I 2018, la 135 întrimestrul I 2019 (în medie 1,5/zi). Dintre acestea, 134 s-au produs pe teritoriul judeţului nostru iar 1 incendiu s-a produs într-o localitate din judeţul Bacău, în care unitatea noastră intervine pe baza unui plan comun de intervenţie. 

Dintre cele 134 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 34 s-au produs în mediul urban (25,37%) şi 100 în mediul rural  (74,63%). Principala împrejurare determinantă a izbucnirii acestora o reprezintă „coş, burlan  de fum defect sau necuraţat”.

Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la cca. 162 mii lei, însă intervenţia serviciilor profesioniste şi voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de cca. 1181 mii lei.

În Trimestrul I 2019, incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti (3 persoane adulte au decedat şi 5 persoane adulte au fost rănite), spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când 3 persoane au decedat, 11 persoane au fost rănite şi 18 persoane au fost salvate.

În trimestru I 2019, în zona de competenţă a inspectoratului au avut loc 155 de incendii de vegetaţie uscată şi altele (coşuri de fum) – fără pagube materiale, spre deosebire de anul anterior când au fost înregistrate 58 incendii de vegetaţie, creşterea fiind de 167,24%.

INTERVENŢIA LA DESCARCERARE, PRIM AJUTOR CALIFICAT ŞI ASISTENŢĂ MEDICALĂ DE URGENŢĂ

Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în descreştere în trimestrul I 2019, fiind executate 2030 de misiuni (din care 175 intervenţii ale echipajelor de terapie intensivă mobilă), spre deosebire de trimestrul I 2018 când au fost executate1646 misiuni (din care 340 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă).

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat misiuni pentru:

  • acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 2004 misiuni;
  • descarcerarea la accidente rutiere – 7 misiuni;
  1. asistenţa persoanelor blocate în apartamente – 11 misiuni;
  • asistenţa persoanelor degajate în alte cauze – 1 misiune;
  • asistenţa persoanelor căzute în locuri publice – 4 misiuni;
  • alte intervenţii (sprijin ambulanţe SAJ pentru transport persoane) – 3 misiuni.

Cele mai multe intervenţii ale echipajelor SMURD,  1344, au fost executate în mediul rural.

INTERVENŢII PIROTEHNICE

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a executat 22 misiuniîn Trimestrul I 2019, din care 18 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial şi 4 misiuni de distrugere a muniţiei asanate.

Echipa pirotehnică a unităţii a asanat şi distrus următoarele muniţii şi elemente de muniţii:

  • 5 proiectile explozive de diferite calibre;
  • 2 lovituri acuplate de artilerie de diferite calibre;
  • 20 proiectile perforant-trasoare cal. 47 mm;
  • 7 lovituri de aruncător de diferite calibre;
  • 4 grenade de mână defensive;
  • 2 grenade de mână ofensive;
  • 16 focoase diferite;
  • 23 cartuşe cal. 7,92 mm.

De asemenea, a fost cercetat terenul pe o suprafaţă de 7746 mp.                   

ISU Neamț, COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate