ISU Neamț: Activităţi planificate pentru celebrarea Zilei Protecţiei Civile
La 28 februarie 2016 se împlinesc 83 de ani de la emiterea Înaltului Decret Regal nr. 468/28.02.1933, prin care a fost aprobat Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, consfinţind apariţia primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă în ţara noastră. Momentul este un prilej de retrospectivă a activităţilor desfăşurate de specialiştii protecţiei civile care, pe parcursul celor peste opt decenii de existenţă, s-au aflat mereu la datorie, în sprijinul semenilor. Pentru a sărbători evenimentul, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a organizat o serie de activităţi.
Exerciţiu în toate unităţile de învăţământ şi la operatorii economici din judeţul Neamţ, vineri, 26.02.2016
Scenariul presupune producerea unui cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter în zona Vrancea şi o durată de 20 de secunde, care se manifestă în zona de NE a Moldovei cu intensităţi de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. În judeţul Neamţ, efectele cutremurului sunt avarierea unor clădiri, a reţelelor electrice de gaze naturale şi de telefonie. Exerciţiul va începe la ora 09:45, cu semnalul sonor „Alarmă la dezastre” (cinci sunete cu durata de 16 secunde, la intervale de 10 secunde). Activităţile de adăpostire şi de evacuare a elevilor din unităţile de învăţământ şi angajaţilor din clădirile operatorilor economici, precum şi măsurile luate pentru organizarea salvării unor posibile persoane surprinse vor fi supravegheate de cadrele unităţii şi de către membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale unităţilor teritorial-administrative.
La “Colegiul Naţional Ştefan cel Mare” din oraşul Târgu Neamţ, exerciţiul de comportare la cutremur va fi dublat de un antrenament al Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ.
Ziua porţilor deschise
Vineri, 26.02.2016, după încheierea exerciţiului de comportare pe timpul şi imediat după producerea unui cutremur, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ îi aşteaptă pe elevi şi preşcolari la sediile Detaşamentelor de Pompieri Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ, între orele 11:00 şi 15:00. Aici, cei care vor vizita unitatea, vor afla sau îşi vor reaminti cum să se comporte în cazul în care sunt surprinşi de inundaţii, de un incendiu, sau au descoperit elemente de muniţie, pentru a se salva/ a nu se pune în pericol, şi unele măsuri de prim ajutor de bază, pentru a-i ajuta pe ceilalţi. De asemenea, elevii vor putea îmbrăca un costum de protecţie şi vor putea refula apă din autospecialele unităţii. Pentru cei mici, cadrele Inspecţiei de Prevenire au pregătit filme educative legate de folosirea numărului unic de urgenţă „112”, iar cei mai mari vor avea ocazia să stingă un incendiu, folosind un stingător, sub atenta supraveghere a militarilor.
Competiţii sportive
“CUPA 13 Septembrie” la minifotbal şi volei – cu participarea personalului din IJJ, IPJ, Hidroelectrica, Instituţia Prefectului;
“CUPA 13 Septembrie” la trasul frânghiei, skandenberg, şah, tenis de masă şi bowling – cu participarea cadrelor unităţii;
Punct de informare preventivă în municipiul Piatra Neamţ
Duminică, la Galleria Mall, începând cu ora 10:00, cadre ale Inspecţiei de Prevenire vor înmâna celor care vor trece prin complexul comercial pliante cu măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă din cadrul campaniilor naţionale de informare a populaţiei – „Vreau să fiu Voluntar”, „Nu tremur la cutremur”, şi „RISC – Renunţă, Improvizaţiile Sunt Catastrofale”.
Sursa: ISU Neamț