„Investiții record la Ministerul Transporturilor” (Ciprian Șerban)
Liderul parlamentarilor PSD, Ciprian Șerban, a făcut o declarație importantă în legătură cu solicitarea Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de alocare suplimentară a fondurilor pentru proiectele de infrastructură majoră. Grindeanu a cerut o a doua suplimentare de cel puțin 400 de milioane de lei la următoarea rectificare bugetară, fonduri provenite din alocările pe POIM care nu au fost consumate la alte ministere.
Potrivit deputatului PSD, Ciprian Șerban, această inițiativă ar putea ajuta la deblocarea unor proiecte importante de infrastructură care erau în pericol din cauza lipsei de finanțare. Fondurile disponibile la alte ministere, rămase neutilizate din cauza nerealizării unor investiții planificate, în special în domeniul apă-canal, ar putea fi redirecționate către Ministerul Transporturilor.
O observație semnificativă făcută de Ciprian Șerban a fost că, înainte de mandatul lui Sorin Grindeanu, Ministerul Transporturilor a întâmpinat dificultăți în utilizarea fondurilor de investiții alocate la începutul fiecărui an, din cauza problemelor survenite în implementarea proiectelor de infrastructură. Grindeanu a reușit să transforme această situație și să asigure o absorbție semnificativă a fondurilor europene alocate României în cadrul exercițiului financiar 2014-2020.
De asemenea, Ministerul Transporturilor a avut un impact pozitiv asupra economiei naționale, contribuind la o creștere semnificativă a investițiilor nete în primul semestru al anului 2023, cu 13,5% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent.
Ca urmare a solicitării despre care v-am vorbit la începutul articolului, „Executivul a aprobat în cadrul şedinţei desfăşurate astăzi (n.red. 20 octombrie 2023), la propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, hotărârea privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului MTI. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii exercită calitatea de organism intermediar pentru transport pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020”, informează MTI, într-un comunicat transmis de către Agerpres.
Termenul limită de închidere a POIM 2014-2020 este 31.12.2023, data până la care beneficiarii axelor de transport trebuie să finalizeze proiectele atât din punct de vedere fizic, cât şi financiar, motiv pentru care este necesară asigurarea fluxurilor financiare.
„În vederea finalizării şi închiderii unor secţiuni din reţeaua rutieră TEN-T şi a finalizării tronsoanelor de cale ferată din coridorul pan-european IV este necesară asigurarea resurselor financiare pentru efectuarea plăţilor curente pentru închiderea acestor proiecte”, precizează instituţia.
Astfel, prin actul normativ s-a aprobat, în vederea asigurării continuităţii finanţării proiectelor de infrastructura de transport, până la rectificarea bugetară: suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 218,5 milioane de lei lei cu referire la credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanţare de la bugetul de stat a finanţării naţionale şi a cheltuielilor neeligibile pentru proiectelor din domeniul transporturilor derulate către beneficiarii Programului Operaţional Infrastructură Mare.
De asemenea, a mai fost suplimentat bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 81,5 milioane de lei credite bugetare şi 81,5 milioane de lei lei credite de angajament din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanţare de la bugetul de stat a proiectelor finanţate în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt