Incredibil !!! Fundația spitalului din Piatra Neamț care strânge bani pentru spital … NU este a spitalului

0
scop-fundatie-spital

De peste un an de zile, directorul spitalului, Ioan Lazăr, a spus la toată lumea că a înființat un ONG al spitalului unde cei interesați pot dona sume de bani sau pot redirecționa cei 2% din impozite. Formularele de donație și sponsorizare se află pe site-ul spitalului și toată presa a promovat această inițiativă știind că e vorba de ONG-ul spitalului. BOMBĂ !!! Fundația pentru sprijinul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț ”Iustin Pârvu” are ca membri fondatori 3 persoane fizice iar în conducere tot persoane fizice. Spitalul din Piatra Neamț nu deține nici măcar 1% din ONG și nu are nici un cuvânt de spus în privința modului în care acest ONG cheltuie banii.
Așadar, donațiile și sponsorizările merg la niște oameni deștepți care redirecționează spre spital ce vor și cât vor, deoarece nimeni nu are acces la contabilitatea acestui ONG și nu se raportează oficial spitalului sau altei instituții ce se face cu banii. Așadar, ONG-ul spitalului nu e deloc al spitalului, ci al doamnelor Petrilă Mihaela Cristina, Ungureanu Ana Maria și Jitaru Ana Anca.
Deși în numele fundație este trecut spitalul, fundația dispune la discreție de fondurile adunate pe care le poate cheltui și pe sprijinirea copiilor supradotați, sprijinirea activităților de promovare de studii clinice, orice acțiuni în scopuri medicale umanitare, realizare de contacte între persoane din România și străinătate, etc.
Până în acest punct conducerea spitalului ar putea să se eschiveze spunând că de fapt ei au vrut să facă o faptă bună dar au greșit forma juridică. Aspectul care pune capac șmecheriei stă chiar în contractul de sponsorizare promovat pe site-ul spitalului unde, în loc să fie menționat că banii sunt donați pentru Spitalul de urgență din Piatra Neamț, scrie că banii se vor folosi ”în vederea desfășurării activităților prevăzute de statut”, deci nu există absolut nici o obligație pentru fundație ca banii donați pentru spital să ajungă la spital.
Nici sediul fundației nu are vreo legătură cu spitalul, ci se află acasă la doamna Petrilă, medic la ORL, subalterna doctorului Lazăr și atât, ca să nu băgăm în seamă bârfele din spital.
În concluzie, fundația care se spune că este a spitalului nu este nici sediu-fundatiemăcar 0,1% a spitalului iar banii donați nu merg la nici un spital ci la acest ONG din apartamentul doamnei Petrilă de unde sunt direcționați spre ce vor cei din ONG. Sumele de bani provenite din donații sunt foarte greu de urmărit pentru că în mod legal fundația nu e obligată să spună nimănui ce face cu veniturile, iar banii din cota de 2% se pot urmări și mai greu deoarece se alocă după aproape un an de zile de la depunerea actelor.
Cum s-a făcut șmecheria și cum a ajuns Spitalul de Urgență din Piatra Neamț să filtreze prin acest ONG banii din donațiile și sponsorizările pentru spital? Foarte simplu. Sub lipsa totală de supraveghere a instituțiilor locale, în special a CJN, conducerea spitalului a decis să facă, ca și în cazul altor spitale, o fundație prin care să adune aceste sume. Membrii fondatori ai unei fundaţii pot fi persoane fizice sau juridice cu sau fără scop patrimonial. În loc ONG-ul să aibă ca membru fondator persoana juridică ”spitalul de Urgență Piatra Neamț” s-au pus niște persoane fizice și s-a conceput statutul de așa manieră încât, legal, fundația să nu aibă obligația să transfere spitalului toate sumele. De aici în colo … prinde orbu’ …scoate-i ochii. Legal … băieții sunt acoperiți.
Totuși, un singur lucru nu îl înțelegem. De ce a trebuit să fie băgat în combinația aceasta numele Parintelui Iustin?

Iosub Robert

Post-ul Incredibil !!! Fundația spitalului din Piatra Neamț care strânge bani pentru spital … NU este a spitalului apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate