Flora Ordean, un nume de referinţă în presa nemțeană

0
flora-ordean

Flora Ordean este un nume de referință în presa nemțeană, dar mai ales în cea romașcană. Spirit dinamic și neobosit, Flora Ordean a debutat în presă în anul 1990, iar astăzi poate fi considerată unul dintre ”veteranii” presei din județul Neamț. A scris nenumărate articole, bine documentate, a condus publicații precum Cronica Romașcană, Gazeta de Roman și postul de televiziune ROMT-TV, iar acum este reporter redactor la Roman 24 On Line.
Prin notorietatea profesională dobândită, jurnalistul, reporterul şi omul de televiziune Flora Ordean face cinste breslei din care face parte.

Despre evoluția presei în timp, despre ce înseamnă meseria de jurnalist, citiți în interviul pe care a avut amabilitatea să ni-l dea.

Reporter: Ați început să faceți presă din 1990, cum credeți că a evoluat presa în tot acest timp?

Flora Ordean: Este o diferență enormă în ceea ce însemna presa în 1990, anii la care am început să scriu, întâi la Cronica Romașcană, apoi la Gazeta de Roman (hebdomadar pe care l-am condus mai mulți ani) și ceea ce se întâmplă astăzi. Atunci chiar se putea trăi în presă, era imediat după revoluție, iar lumea era dornică, avidă să știe cât mai multe despre ceea ce se întâmpla în țară, în localitatea în care trăia. Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel.

Reporter: Din punct de vedere al calității presei, cum apreciați această trecere a timpului?

Flora Ordean: Presa, ca și societatea, a evoluat și ea, ținând cont de faptul că numărul publicațiilor s-au înmulțit exponențial. Chiar citeam cu interes articolul pe care l-ați publicat recent, referitor la numărul de publicații care există acum în județul Neamț și adresabilitatea lor. Este încă o perioadă în care oamenii politici ar trebui să fie primii care ar trebui să sprijine presa, să o susțină, însă ați văzut care este atitudinea lor, deși doar prin presă se pot promova și pot ajunge la sufletul oamenilor.

Reporter: Nu credeți că și presa are partea ei de vină, că o parte din presa nemțeană a exagerat de multe ori în relația cu politicienii, iar clasa politică acum și-a făcut o baricadă în fața presei?

Flora Ordean: Nu. Mi se pare o relație absolut incorectă față de noi, pentru că pe un politician îl știi atunci când intră în politică. Orice semnal, fie el critic, fie el apreciativ, este binevenit. Dacă nu te bagă presa înseamă nu exiști, nici ca om politic, nici altfel. Mi se pare că ei își intensifică aparițiile în presă și interesul pentru presă doar în preajma campaniilor electorale.

Reporter: Presupun că ați observat, ca și mine, o diferență foarte mare între presa de cancan și presa serioasă. Lumea tinde acum spre presa de cancan, în detrimentul presei serioase, față de vremurile în care Ziarul Ceahlăul, de pildă, ieșea în 27.000 de exemplare. Este benefică această trecere?

Flora Ordean: Oamenii sunt sătui de toate, preferând să se hrănească cu aceste cancanuri. Eu văd diferențele dintr-un articol pur informativ și unul de scandal. Omul vrea să fie acolo când e scandal.

Reporter: Ca o concluzie, dumneavoastră ce sfat ați da jurnaliștilor din Neamț?

Flora Ordean: Mă gândesc mai ales la generația tânără. Este o meserie foarte frumoasă, iar un jurnalist dedicat meseriei sale trebuie să știe că presa se poate face doar cu onestitate. Există o mulțumire sufletească a jurnalistului, a celui care ține condeiul sau microfonul în mână, când vede că un articol al său, un semnal tras de el, poate să rezolve probleme importante.

Ieri, această minunată doamnă a împlinit o frumoasă vârstă, iar cu acest prilej redacția Ziar Piatra-Neamț îi dorește sănătate și multe bucurii alături de cei dragi.

Robert Iosub

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate