DSP Neamț: Opt de cazuri de gripă înregistrate săptămâna trecută

0

Săptămâna trecută (11-18 martie) numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) a fost de 1.611, cu un număr de 42 internări, marcând o ușoară tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1.837 cazuri cu 42 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, în ușoara creștere, a fost de 388 cu un număr de 111 internări (față de 366, cu 102 internări săptămâna precedentă).

Din analiza pe grupe de vârstă se constată că, ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

„Activitatea gripală, a evoluat cu o intensitate scăzuta, cu apariția de cazuri sporadice de gripă pe teritoriul județului Neamț. S-au înregistrat 8 cazuri de gripă: 2 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 3 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani, 3 cazuri la grupa de vârstă de peste 65 ani. Din cele 8 de cazuri de gripă, un număr de 6 cazuri de gripă s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și 2 cazuri la Spitalul Municipal de Urgență Roman, cu forme medii de boală.  Precizăm faptul că în acest sezon de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute, pneumoniilor și gripei s-au raportat pe teritoriul județului un număr de 178 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, cu forme ușoare și medii de boală.”, a transmis DSP Neamț.

Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă. În sezonul gripal 2018-2019 s-au administrat 35.800 doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. În cabinetele medicilor de familie și la nivelul DSP Neamț nu mai sunt în stoc doze de vaccin gripal.

DSP Neamț face apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.

Actiuni document

Your email address will not be published.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate