DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE

0
Dragobete 2016

Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ invită iubitorii tradiţiilor strămoşeşti la un spectacol dedicat Sărbătorii de Dragobete.
Zeul dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti, denumit şi Cap de Primăvară, Dragobetele, fiul babei Dochia, este asimilat în tradiţia strămoşească lui Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană sau cu Eros, omologul din mitologia greacă. Numit pe alocuri şi Năvalnicul, Dragobete, feciorul frumos care ia minţile fetelor şi femeilor tinere, se crede că a fost transformat de Maica Domnului în floare, cea care portă numele de năvalnic.
De Dragobete, dacă e timp frumos, fetele şi feciorii ies în poieni, hăulind şi chiuind, pentru a culege primele flori de primăvară. Din zăpada netopită, fetele şi femeile tinere îşi fac rezerve de apă pentru spălat în timpul sărbătorilor de peste an.
Desfăşurarea tradiţiilor, a ceremonialelor şi a actelor rituale legate de sărbătoarea iubirii la români e atestată de generaţiile vârstnice, de la care s-a preluat, printre altele, şi zicala „Dragobete sărută fete!”.
Acestea, dar şi alte credinţe legate de Dragobete vor fi prezentate în spectacolul de muzică şi dans popular susţinut de artiştii de la Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” al Centrului Pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, spectacol intitulat „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE!”.
Evenimentul va avea loc în ziua de Dragobete, miercuri, 24 februarie, la sala mare a Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ, începând cu ora 18,oo.
Intrarea la spectacol se va face pe baza invitaţiei emisă de instituţia organizatoare. Relaţii la sediul Centrului din strada Ştefan cel Mare, nr. 3A, sau la telefon 0233.21.40.26.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate