De astăzi magazinele sunt obligate să schimbe orice obiect cumpărat, la cererea clientului, în maxim 15 zile

0
magazine

Conform Ordonanței nr 9/2016, care a intrat ieri în vigoare, Legea 449/2003, privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora se va modifica, astfel încât clienții magazinelor pot returna orice produs care e considerat neconform de către aceștia, în maxim 15 zile calendaristice.

Până acum magazinele, cu excepţia celor online, nu erau obligate să preschimbe, la cerere, produsele cumpărate, o făceau doar din proprie iniţiativă.

Ordonanța prevede că orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, luându-se în considerare natura produselor şi scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp nu poate depăşi 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul, după caz, a adus la cunoştinţă vânzătorului lipsa de conformitate a produsului, sau a predat produsul vânzătorului sau persoanei desemnate de acesta pe baza unui document de predare – primire. Vânzătorul are aceleaşi obligaţii pentru produsul înlocuit ca şi pentru produsul vândut iniţial.

Produsele de folosinţă îndelungată trebuie să fie însoţite de certificatul de garanție, precum şi de cartea tehnică ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător.

Produsele de folosinţă îndelungată care înlocuiesc produsele defecte în cadrul termenului de garanţie vor beneficia de un nou termen de garanţie care curge de la data preschimbării produsului.

Produsele de folosinţă îndelungată defectate în termenul de garanţie legală de conformitate, atunci când nu pot fi reparate sau când durata cumulată de nefuncţionare din cauza deficienţelor apărute în termenul de garanţie legală de conformitate depăşeşte 10% din durata acestui termen, la cererea consumatorului, vor fi înlocuite de vânzător sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea produsului respectiv.

Termenul de garanţie curge de la data intrării bunului respectiv în posesia consumatorului, inclusiv pentru bunurile noi de folosinţă îndelungată, obţinute prin tragere la sorţi la tombole, câştigate la concursuri şi similare sau acordate cu reducere de preţ ori gratuit de către operatorii economici.”

Sursa: Ordonanta nr.9/2016.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate